Truskawkowy deser z kasza manną, galaretką i bitą śmietaną

4.49 (164 ocen)

  • 60 min

pyszny, kremowy, idealny dla wielbicieli truskawek

  • 60 min

Składniki:

  • -1 galaretka truskawkowa
    -1,5 szklanki mleka
    -4 łyżki kaszy manny błyskawicznej
    -5 łyżek przegotowanego i zimnego mleka
    -200ml śmietany 30 lub 36%
    -truskawki około 15-20 sztuk
    -3 łyżki cukru
    -1,5 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowy deser z kasza manną, galaretką i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szklanki myjemy, suszymy.

    Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 450ml gorącej wody, gdy ostygnie, wlewamy ją do szklanek, około 1/2 szklanki





    Następnie szklanki wsadzamy do lodówki ale tak by były pochylone, nada to deserowi piękny wygląd.

    Najlepiej postawić je na wytłaczankach z jajek, lub oprzeć o ściankę lodówki.



    Gdy galaretka w szklankach stężeje przechodzimy do dalszej pracy.

    Około 10 małych truskawek blendujemy na mus.



    W garnku gotujemy 1,5 szklanki mleka z 3 łyżkami cukru.

    Do gotującego mleka wsypujemy kaszę mannę, i dokładnie mieszamy by nie było grudek i gotujemy do gęstości.

    Następie chwilę studzimy, dodajemy zimne mleko i miksujemy na najwyższych obrotach.






    Następnie dodajemy mus z truskawek.

    Miksujemy.


    Lekko ciepłą kaszkę dajemy do szklanek.




    Wkładamy do lodówki.
    Po 20 minutach ubijamy śmietanę z 1,5 łyżka cukru pudru, dekorujemy nią desery, a na śmietanę wykładamy truskawki.

    I gotowe :-)

    Deser jest wspaniały, delikatny, kremowy, i bardzo efektowny :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować