Truskawkowy Crème brûlée

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

No i wybił 100 post na moim blogu, długo wyczekiwane przeze mnie wydarzenie. Potrzebna jest tutaj chwila refleksji i coś pysznego, dlatego postanowiłem zabrać Was do Francji! Startując z blogiem w październiku ubiegłego roku, wierzyłem mimo różnych przeciwności losu, że uda się zaistnieć. Na szczęśc

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 300g śmietanki do deserów 36%
    80g truskawek
    1 laska wanilii
    ⅓ szklanki cukru
    5 żółtek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem

Truskawkowy crème brûlée - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Crème brûlée nie jest prostym daniem i wymaga bardzo dużo cierpliwości i precyzji, mam nadzieję jednak, że po moich wskazówkach zawsze wyjdzie Wam idealny :) Na początek zagotowujemy śmietankę z dodatkiem cukru i ziarenek wanilii w rondelku. Obserwujemy brzegi, gdy zaczną się gotować, zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Masa powinna być jeszcze ciepła za nim dodamy ją do reszty składników.
    Żółtka oddzielamy od białek i na wolnych obrotach ubijamy przez około 30 sekund, a następnie dolewamy cienkim strumieniem, ciepłą jeszcze śmietankę. Miksujemy na wolnych obrotach bez ubijania, krem powinien być błyszczący, bez żadnych grudek, ale nie ubity :)
    Masę przelewamy do foremek i nagrzewamy piekarnik do 100℃. Pieczemy przez 55 minut. Masa powinna być ścięta, najprościej sprawdzić poruszając foremką na boki, gdy nadal pływa to znaczy, że powinna jeszcze zostać w piekarniku :).
    Gdy Nasz krem ściął się, wyciągamy go z piekarnika, przestudzamy i wkładamy na noc do lodówki. Oczywiście możemy go również zjeść na ciepło, ale wtedy trudniej jest zrobić charakterystyczną skorupkę. Ja nie posiadam palnika i na drugi dzień najpierw z karmelizowałem cukier w rondelku i jeszcze ciepły, polałem na wierzchnią warstwę, dokładnie rozprowadzając łyżką. Gdy macie palnik sprawa jest prostsza, wystarczy rozsypać cukier i podgrzać odpowiednio, rozprowadzając po całym kremie.
    Macie jakieś pytania co do przepisu, chcę żeby nawet laik potrafił wykonać to pyszne danie!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować