Truskawkowy budyń jaglany z jogurtem naturalnym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zdrowy budyń przygotowany ze zblendowanej kaszy jaglanej, jogurtu naturalnego i truskawek. O kremowej, aksamitnej konsystencji.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 gram gęstego jogurtu naturalnego
    2/3 szklanki kaszy jaglanej
    2 szklanki wody
    350 gram świeżych truskawek
    2 łyżki miodu
    szczypta soli
    1 łyżka cukru waniliowego

Truskawkowy budyń jaglany z jogurtem naturalnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę płuczemy dokładnie na sitku, a następnie wrzucamy ją do rondelka i zalewamy dwiema szklankami wody. Dodajemy szczyptę soli, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez około 15 minut pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę. Zostawiamy, aby przestygła.

    Truskawki oczyszczamy i blendujemy razem z jogurtem naturalnym, cukrem waniliowym i miodem. Dodajemy kaszę i znów blendujemy na gładką masę.

    Podajemy budyń z kawałkami truskawek.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy