Truskawkowo-malinowa róża

0 (0 ocen)

Słodki wynik improwizacji i nadmiaru wolnego czasu.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    (tortownica - 26 cm średnicy)

    - 4 jajka
    - 1 szkl. cukru kryształu
    - 3/4 szkl. mąki tortowej
    - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 łyżka octu
    - szczypta soli

    MASA MALINOWA:

    - 1/2 l śmietany 30 %
    - 3-4 łyżki cukru pudru
    - 1 kubek jogurtu malinowego (135 g)
    - 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w ok. 1/2 szkl. gorącej wody

    DODATKOWO:
    - 400-600 g świeżych truskawek (zależy od wielkości owoców)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Truskawkowo-malinowa róża - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Truskawkowo-malinowa róża 1. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier oraz po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać łyżkę octu i delikatnie wymieszać.
    Wylać do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
    Piec ok.15-20 minut w temp. 180 stopni.
    Po wystygnięciu przekroić biszkopt na 2 placki.
  • Truskawkowo-malinowa róża 2. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder oraz przestudzoną żelatynę. Ubitą śmietanę podzielić na 2 części. Do jednej dodać cały jogurt malinowy, a do drugiej wedle gustu można dodać jeszcze troszkę cukru pudru.

    Na spodnią część ciasta wyłożyć całą masę malinową, przykryć drugą częścią biszkoptu. Następnie drugą częścią ubitej śmietany posmarować boki ciasta i wierzch (tu lepiej wyłożyć więcej śmietany niż na boki).
  • Truskawkowo-malinowa róża 3. Umyte i oczyszczone truskawki pokroić w niezbyt grube plastry. Najpierw udekorować nimi boki ciasta, a następnie zaczynając od środka ciasta ciasno ustawiać plasterki truskawek obok siebie.

    Schłodzić w lodówce przez ok. 2-3 godziny.

Porady

Truskawki nie mogą być malutkie, bo nie dość, że nie będzie efektu róży, to przygotowanie ciasta zajmie nam cała dobę ;) Truskawkowe płatki można na koniec zalać tężejącą galaretką truskawkową, ale zapewniam, że po zastygnięciu wierzch ciasta też świetnie się kroi, a "płatki" nie odpadają.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować