Truskawkowo-kokosowy deserek

0 (0 ocen)

Pyszny deserek z mleczka kokosowego i mrożonych truskawek.

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
    350 g mrożonych truskawek
    2 płaskie łyżki żelatyny
    do smaku cukier
    1 galaretka truskawkowa

Truskawkowo-kokosowy deserek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę przygotować według przepisu i odstawić. Połowę mleczka kokosowego podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę, przestudzić. Truskawki, moje były na pół rozmrożone, zmiksować. Zmiksowane truskawki dodać do wystudzonego mleczka z żelatyną, dodać pozostałe mleczko i dokładnie wymieszać. Dosłodzić do smaku jeśli potrzeba. Masę przelać do szklaneczek lub foremek. Cała masa nie zmieściła mi się do foremki więc użyłam foremki silikonowej w kształcie takich kwiatków i szklaneczek. Odstawić do lodówki do stężenia. Potem na wierzchu zalać tężejącą galaretką. Ponownie schłodzić. Aby deserek ładnie wyszedł z foremki silikonowej należy wstawić na chwilkę do ciepłej wody, wtedy deserek sam wyskoczy z foremki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy