Truskawkowo-jabłkowe racuchy na maślance

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kolejna modyfikacja racuchów, tym razem przygotowane na maślance truskawkowej

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKłADNIKI GłóWNE:
    - maślanka truskawkowa: 400 mililitrów
    - Jajko: 1 sztuka
    - mąka: 10 łyżek
    - cukier: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - jabłko: 1 sztuka
    - truskawki: 1 szklanka
    - olej do smażenia: 10 łyżek

Truskawkowo-jabłkowe racuchy na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko rozbełtać z maślanką, dodać cukier, jabłko starte na grubych oczkach, dodawać po łyżce mąkę i bełtać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany (w zależności od rodzaju użytej maślanki może jej być mniej lub więcej), dodać proszek do pieczenia, rozgrzać olej i smażyć racuchy na patelni nakładając łyżką nie za blisko siebie placki pożądanej wielkości. Po usmażeniu odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem, udekorować owocami i podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy