Truskawkowo-jabłkowe niebo w gębie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto kruche połączyć i wyrobić, dosypywać mąki aż do czasu gdy ciasto nie będzie przywierało do dłoni. Do wykonania ciasta kruchego użyliśmy tylko żółtek więc z pozostałego białka ubijam pianę z cukrem pudrem i wkładam do lodówki. Wyrobione ciasto przełożyć do torebki foliowej i włożyć do zamrażarki. W tym czasie przygotowujemy farsz do ciasta - jabłka obieramy i kroimy w kostkę ok 1 cm x 1 cm, wrzucamy do garnka razem z truskawkami i dusimy na małym ogniu ok 10 min, dodajemy cukier do smaku i kaszę manną. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy go na dużych oczkach tarki. 2/3 ciasta wykładamy na spód i boki - na to przygotowany wcześniej farsz, piana z białek i resztę czyli 1/3 ciasta rozsypujemy na farszu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni na 30-35 min. Smacznego!
Porady
Podane składniki są na formę do pieczenia o średnicy ok 25cm - tortownicę.
Komentarze