Truskawkowo-bananowe crumble

0 (0 ocen)

Deser podawać na ciepło, można z dodatkiem śmietankowych lodów lub bitej śmietany

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek
    2 banany
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka brązowego cukru
    Kruszonka:
    100g masła
    3 łyżki cukru waniliowego
    2 łyżki cukru brązowego
    150 g mąki pszennej

Truskawkowo-bananowe crumble - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W misce umieścić cukier brązowy, waniliowy, zimne masło oraz mąkę, posiekać nożem i szybko wyrobić palcami ciasto. Włożyć do lodówki.

    W czasie gdy ciasto się chłodzi obrać banany, pokroić w plasterki, wrzucić do naczynia żaroodpornego, polać sokiem z cytryny i wymieszać.

    Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki, pokroić w kawałki, dodać do bananów, wsypać 1 łyżkę cukru brązowego i wymieszać.

    Ciasto wyjąć z lodówki, zetrzeć na tarce jarzynowej bezpośrednio nad owocami. Wstawić do piekarnika na 30 minut na 180stopni. Pod koniec można wyłączyć dolną grzałkę, aby tylko się kruszonka zarumieniła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy