TRUSKAWKOWIEC

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jest prosty w wykonaniu a smakuje wybornie

  • 2 godz.

Składniki:

  • upieczony spód z ciasta kruchego albo biszkopt
    ( co kto woli )

    masa :
    1 kg truskawek
    1 i 1/2 kostki masła
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru kryształu

    dekoracja;
    parę truskawek
    galaretka truskawkowa

Truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki zmiksować na mus i zagotować w garnku. Zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Całość doprowadzić do konsystencji kisielu. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem. Porcjami dodawać przygotowany kisiel. Ucieramy na gładka masę. Wyłożyć na wcześniej przygotowany spód z biszkoptu lub ciasta kruchego. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia. Wierzch udekorować truskawkami i zalać tężejącą galaretką.

Porady

( owoce do przygotowania masy mogą być dowolne np: maliny, jagody..)

Komentarze

Podobne przepisy