Truskawkowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealne na wrześniowe popołudnia przy kawie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    szklanka cukru
    8 łyżek mąki
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    olej i bułka tarta do blachy
    Krem budyniowy:
    0,5 mleka
    budyń śmietankowy bez cukru
    3 łyżki cukru
    margaryna
    7 łyżek cukru pudru
    Masa truskawkowa:
    2 kg mrożonych truskawek
    2 galaretki truskawkowe

Truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić biszkopt, wystudzić, przekroić na pół.
  • 2. Krem budyniowy:
    Ugotować budyń z przepisu, wystudzić go, utrzeć margarynę po chwili dodawać po łyżce zimnego budyniu i cukru. Utrzeć do uzyskania jednolitej masy. Spróbować czy wystarczająco słodki jest.
  • 3. Masa truskawkowa:
    Truskawki mrożone włożyć do garnka i podgrzewać, mieszać by nie przywarły, muszą stać się miękkie , potem zblenderować na gładka masę,dodać 2 galaretki i dokładnie wymieszać, zostawić do wystygnięcia ale kontrolować by nie stężała.
  • 4. Przygotowanie;
    Na jedną część biszkoptu wykładamy krem budyniowy przy czym troche zostawiamy, na to masę truskawkową, też nie całą, następnie drugi blat biszkoptu , cienka warstwa kremu i mus truskawkowy. Na górę ścieramy białą czekoladę do dekoracji.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy