Ciasto Truskawkowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny deser z dodatkiem egzotycznego physalis

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 ml zmiksowanych truskawek
    2 truskawkowe galaretki
    2-3 łyżki gęstego naturalnego jogurtu lub gęstej śmietany
    zielona galaretka
    około 15 truskawek na wierzch deseru
    10 owoców physalis

    spód;
    100 g herbatników
    łyżka miodu
    łyżka mleka w proszku
    łyżeczka kakao
    2 łyżki miękkiego masła

Ciasto truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki kruszę i mieszam z resztą skłądników. Okrągłą formę o średnicy 15 cm wykładam folią spożywczą i przekładam masę herbatnikową. Lekko dociskam łyżką i wstawiam do lodówki.

    Każdą z truskawkowych galaretek rozpuszczam w 3/4 szklanki wody i odstawiam do ostygnięcia. Kiedy pierwsza galaretka zacznie lekko tężeć , dodaję do niej połowę zmiksowanych truskawek i miksuję. Wylewam na spód herbatnikowy i odstawiam do stężenia.

    Do kolejnej warstwy dodaję jogurt/ śmietanę i również miksuję. Wylewam na zastygnięty spód i ponownie wstawiam do lodówki.

    Kiedy ta warstwa zacznie się lekko ścinać układam na niej truskawki i przekrojone na ćwiartki physalis.

    Zieloną galaretkę rozpuszczam w 1/5 szklanki wody. Kiedy zacznie lekko tężeć wylewam na owoce.

    Schładzam.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy