Ciasto truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki kruszę i mieszam z resztą skłądników. Okrągłą formę o średnicy 15 cm wykładam folią spożywczą i przekładam masę herbatnikową. Lekko dociskam łyżką i wstawiam do lodówki.
Każdą z truskawkowych galaretek rozpuszczam w 3/4 szklanki wody i odstawiam do ostygnięcia. Kiedy pierwsza galaretka zacznie lekko tężeć , dodaję do niej połowę zmiksowanych truskawek i miksuję. Wylewam na spód herbatnikowy i odstawiam do stężenia.
Do kolejnej warstwy dodaję jogurt/ śmietanę i również miksuję. Wylewam na zastygnięty spód i ponownie wstawiam do lodówki.
Kiedy ta warstwa zacznie się lekko ścinać układam na niej truskawki i przekrojone na ćwiartki physalis.
Zieloną galaretkę rozpuszczam w 1/5 szklanki wody. Kiedy zacznie lekko tężeć wylewam na owoce.
Komentarze