truskawkowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min

Łatwy deser, nie wymagający wielu składników ani czasu.

  • 60 min

Składniki:

  • na biszkopt:

    3 jajka
    3/4 szklanki maki
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na nadzienie:
    400 g truskawek
    2 łyżki cukru pudru
    1 galaretka truskawkowa

Truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Z podanych składników upiec biszkopt w prostokątnej, zwykłej blaszce. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika wyłożyć go na wilgotną ściereczkę papierem do góry. Zdjąć papier. Przygotować formę keksową (użyłam silikonowej). Biszkopt wraz ze ściereczką włożyć do formy tak, aby wyłożone nim były boki i dno, resztę odkroić. Pozostawić ciasto tak do ostygnięcia.
  • 2. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, odstawić do wystudzenia. Kilka truskawek odłożyć, resztę zmiksować z cukrem, wymieszać z galaretką. Ciasto wyjąć z foremki, zdjąć ściereczkę i włożyć je ponownie, dociskając w rogach, aby miało kształt blaszki. Wylać odrobinę masy truskawkowej, wyłożyć całe truskawki i zalać resztą masy. Na wierzchu położyć pozostały kawałek biszkoptu i docisnąć. Dociąć jeśli trzeba. Odstawić do stężenia. Gotowe ciasto wyłożyć do góry dnem na paterę. Udekorować bitą śmietana i owocami, lub posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy