1.
Z podanych składników upiec biszkopt w prostokątnej, zwykłej blaszce. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika wyłożyć go na wilgotną ściereczkę papierem do góry. Zdjąć papier. Przygotować formę keksową (użyłam silikonowej). Biszkopt wraz ze ściereczką włożyć do formy tak, aby wyłożone nim były boki i dno, resztę odkroić. Pozostawić ciasto tak do ostygnięcia.
2.Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, odstawić do wystudzenia. Kilka truskawek odłożyć, resztę zmiksować z cukrem, wymieszać z galaretką. Ciasto wyjąć z foremki, zdjąć ściereczkę i włożyć je ponownie, dociskając w rogach, aby miało kształt blaszki. Wylać odrobinę masy truskawkowej, wyłożyć całe truskawki i zalać resztą masy. Na wierzchu położyć pozostały kawałek biszkoptu i docisnąć. Dociąć jeśli trzeba. Odstawić do stężenia. Gotowe ciasto wyłożyć do góry dnem na paterę. Udekorować bitą śmietana i owocami, lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze