Truskawkowiec

0 (0 ocen)

pyszne ciasto z truskawkami

Składniki:

  • CIASTO: (blacha 24x36 cm)
    5 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka octu

    KREM:
    25 dag twarogu
    200 ml kwaśnej śmietany
    100 ml kremówki
    kilka kropli aromatu waniliowego
    10 łyżek cukru pudru
    2 łyżki żelatyny

    Dodatkowo:
    truskawki
    2 galaretki truskawkowe
    2 łyżki wiórek kokosowych
    kompot truskawkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie mieszankę z żółtek, na końcu mąkę. Formę wyłożoną papierem posypać wiórkami, wylać ciasto. Piec ok. 20-25 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, zostawić w nim biszkopt na 5 minut. Ciasto wystudzić, nasączyć kompotem.
  • 2. KREM:
    Twaróg i obie śmietany ubić z cukrem pudrem, dodać aromat, na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę. Rozsmarować na biszkopcie. Ułożyć truskawki, lekko wcisnąć w krem. Zalać galaretką rozpuszczoną w połowie podanej na opakowaniu porcji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować