Truskawkowe tartaletki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dla osłody w sezonie truskawkowym tartaletki z budyniem z i frużeliną truskawkową. Szybkie i proste do zrobienia. Do pokrojenia truskawek rewelacyjnie sprawdza się gilotynka do krojenia jajek. Sama nie mogłam się im oprzeć. Zrobiłam wersję mało słodką a i tak były słodkie jak dla mnie.

  • 60 min

Składniki:

  • przepis na 6 sztuk

    kruche ciasto:
    125 g masła zimnego
    200 g mąki pszennej
    50 g migdałów tartych
    2 żółtka
    2 łyżki płaskie cukru pudru
    sól szczypta
    2 łyżki zimnej wody

    nadzienie:
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżka cukru
    1 łyżka płaska masła
    375 ml mleka

    frużelina truskawkowa:
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej płaska
    1/3 szklanka wody
    15 dkg truskawek
    1/2 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Truskawkowe tartaletki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na kruche ciasto 1. Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło zimne pokrojone, migdały tarte, żółtka, cukier, sól, zimną wodę.Ciasto kroję nożem i szybko zagniatam rękoma, albo łączę w malakserze. Nie wolno wyrabiać za długo. Wkładam do lodówki na godzinę.
  • ciasto w foremkach 2. Foremki do tarteletek smaruję. Ciasto dzielę na sześc części i wałkuję do wielkości foremek. Moje mają 10 cm średnicy. Ciasto ugniatam w foremkach palcami i nakłuwam spód widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut aż się zrumienią. Wyjmuję z foremek jak przestygną.

  • budyń ugotowany 3. Budyń rozrabiam w 1/2 szklance mleka. Pozostałe mleko zagotowuję razem z masłem i cukrem. Budyń wlewam i energicznie mieszam. Odstawiam do przestygnięcia, mieszam od czasu do czasu. Jeszcze ciepły wylewam do tarteletek, nie czekam aż będzie zimny bo wtedy zrobi się za gęsty.. Jak przestygnie układam plastry truskawek. Użyłam krajalnicy do jajek do pokrojenia truskawek. Nadaje się do tego idealnie

    Do garnka przekładam pokrojone truskawki, wlewam wodę , dodaję cukier i gotuję aż truskawki będą miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w 3 łyżkach wody zimnej. Wlewam do gotujących się truskawek, i mieszam energicznie. Wyłączam gaz. Wylewam zimną frużelinę na tartaletki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Truskawki Fruzelina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować