Truskawkowe tartaletki

  • wyświetlono: 336 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Dla osłody w sezonie truskawkowym tartaletki z budyniem z i frużeliną truskawkową. Szybkie i proste do zrobienia. Do pokrojenia truskawek rewelacyjnie sprawdza się gilotynka do krojenia jajek. Sama nie mogłam się im oprzeć. Zrobiłam wersję mało słodką a i tak były słodkie jak dla mnie.

mysza75
  • 60min

Składniki

przepis na 6 sztuk

kruche ciasto:
125 g masła zimnego
200 g mąki pszennej
50 g migdałów tartych
2 żółtka
2 łyżki płaskie cukru pudru
sól szczypta
2 łyżki zimnej wody

nadzienie:
1 budyń śmietankowy
1 łyżka cukru
1 łyżka płaska masła
375 ml mleka

frużelina truskawkowa:
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej płaska
1/3 szklanka wody
15 dkg truskawek
1/2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Truskawkowe tartaletki

  • składniki na kruche ciasto1. Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło zimne pokrojone, migdały tarte, żółtka, cukier, sól, zimną wodę.Ciasto kroję nożem i szybko zagniatam rękoma, albo łączę w malakserze. Nie wolno wyrabiać za długo. Wkładam do lodówki na godzinę.
  • ciasto w foremkach2. Foremki do tarteletek smaruję. Ciasto dzielę na sześc części i wałkuję do wielkości foremek. Moje mają 10 cm średnicy. Ciasto ugniatam w foremkach palcami i nakłuwam spód widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut aż się zrumienią. Wyjmuję z foremek jak przestygną.

  • budyń ugotowany3. Budyń rozrabiam w 1/2 szklance mleka. Pozostałe mleko zagotowuję razem z masłem i cukrem. Budyń wlewam i energicznie mieszam. Odstawiam do przestygnięcia, mieszam od czasu do czasu. Jeszcze ciepły wylewam do tarteletek, nie czekam aż będzie zimny bo wtedy zrobi się za gęsty.. Jak przestygnie układam plastry truskawek. Użyłam krajalnicy do jajek do pokrojenia truskawek. Nadaje się do tego idealnie

    Do garnka przekładam pokrojone truskawki, wlewam wodę , dodaję cukier i gotuję aż truskawki będą miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w 3 łyżkach wody zimnej. Wlewam do gotujących się truskawek, i mieszam energicznie. Wyłączam gaz. Wylewam zimną frużelinę na tartaletki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylaTruskawkiDeserbudyńtarteletkifrużelina

Komentarze

Podobne przepisy

image-1niujiu

Dodane przez: zjedzmy_troche_slodkosci

Tartaletki Bounty

W maju jak w raju i mimo, że pogoda...

Śliwkowe tartaletki

Dodane przez: RedakcjaPP

Śliwkowe tartaletki

Lubię przygotowywać słodkie rarytasy....

Owocowe tartaletki

Dodane przez: RedakcjaPP

Owocowe tartaletki

Dzięki cytrynowej nucie krem jest...

Czekoladowe tartaletki

Dodane przez: joanna30

Czekoladowe tartaletki

Wielka gratka dla miłośników czekolady,...

Tartaletki z owocami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tartaletki z owocami

Słodkie, kruche mini tartaletki...

tartaletki rafaello

Dodane przez: Aninka88

Tartaletki rafaello

obłędny deser w formie babeczek,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE