Truskawkowe szaleństwo

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto które w upalne dni przyniesie nam odrobinę rozkoszy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 6 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 1 łyżka wody
    - 1 szklanka mąki tortowej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżeczki proszku
    - 2 łyżki krupczatki

    Masa:
    - 1 opakowanie śnieżki na mleko
    -1 galaretka truskawkowa
    - 1 szklanka mleka

    Dodatkowe składniki:
    - ok. 1 kilogram truskawek
    - 3 opakowania galaretki truskawkowej

Truskawkowe szaleństwo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu:
    Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem, gdy zesztywnieją dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. W osobnej misce wymieszać ze sobą : mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek, krupczatkę. Do tych składników dodać ubite białka i lekko wymieszać. Wylać na blachę i piec w temperaturze 180°C przez 50 minut.
  • 2. Wykonanie masy:
    Rozpuścić galaretkę w 250 ml wody. Gdy galaretka zacznie tężnieć, w między czasie ubijamy śnieżkę z 1 szklanką mleka. Pod koniec ubijania dodajemy tężejącą galaretkę i dalej ubijamy ( aż masa lekko zesztywnieje).
    Tak przygotowaną masę wylewamy na połowę biszkoptu.
  • 3. Końcowy etap:
    W tą masę układamy truskawki. Wkładamy do lodówki i czekamy aż masa zgęstnieje. Rozpuszczamy 3 galaretki w gorącej wodzie ( do rozpuszczenia można dać trochę mniej wody przez co galaretka szybciej stężeje). Przygotowaną galaretkę schładzamy, dopiero lekko stężoną wylewamy na masę. Wkładamy do lodówki aby całość zgęstniała.

Porady

Biszkopt można wykorzystać na 2 placki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy