Truskawkowe szaleństwo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkoptu:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem, gdy zesztywnieją dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. W osobnej misce wymieszać ze sobą : mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek, krupczatkę. Do tych składników dodać ubite białka i lekko wymieszać. Wylać na blachę i piec w temperaturze 180°C przez 50 minut.
2.Wykonanie masy:
Rozpuścić galaretkę w 250 ml wody. Gdy galaretka zacznie tężnieć, w między czasie ubijamy śnieżkę z 1 szklanką mleka. Pod koniec ubijania dodajemy tężejącą galaretkę i dalej ubijamy ( aż masa lekko zesztywnieje).
Tak przygotowaną masę wylewamy na połowę biszkoptu.
3.Końcowy etap:
W tą masę układamy truskawki. Wkładamy do lodówki i czekamy aż masa zgęstnieje. Rozpuszczamy 3 galaretki w gorącej wodzie ( do rozpuszczenia można dać trochę mniej wody przez co galaretka szybciej stężeje). Przygotowaną galaretkę schładzamy, dopiero lekko stężoną wylewamy na masę. Wkładamy do lodówki aby całość zgęstniała.
Komentarze