Truskawkowe rogaliki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne mocno truskawkowe rogaliki

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    300 ml mleka,
    50 g drożdże,
    4 łyżki cukier truskawkowy,
    2 jajka,
    100 ml oleju,
    truskawki świeże

Truskawkowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy rozczyn. Do miski wlewamy mleko dodajemy pokruszone drożdże , 2 łyżki cukru i 3 łyżki maki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy resztę mąki dodajemy jajka, resztę cukru. Lekko mieszamy wlewamy wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto, dodajemy olej i jeszcze wyrabiamy. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przecinamy na 3 części.
  • 2. Każdy kawałek rozwałkowujemy na kształt kółka i tniemy jak pizze na trójkąty. U góry trójkąta kładziemy kawałek truskawki i zawijamy w rogalika. Układamy rogaliki na blaszce do wyrośnięcia
  • 3. . Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 15 min. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy