truskawkowe racuszki z sosem

0 (0 ocen)

Czasem najprostsze potrawy są najsmaczniejsze! Ta jest tego dowodem.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    300 g truskawek
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 szklanki ciepłego mleka
    sos:
    200g truskawek
    2 łyżki kefiru
    łyżeczka cukru

Truskawkowe racuszki z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z proszkiem, dodajemy ciepłe mleko, mieszamy dodajemy cukier. Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na mniejsze cząstki, dokładnie mieszamy. Ciasto musi być kleiste. Na rozgrzanej patelni smażymy placuszki, mniej więcej jeden placuszek to jedna duża łyżka ciasta.
    Truskawki wrzucamy do blendera,dodajemy cukier, kefir, miksujemy.

Porady

Można oprószyć cukrem lub cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy