Ciasto ptysiowe:
125 ml mleka
125 ml wody
50 g masła
150 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
5 jajek
szczypta czerwonego barwnika z proszku
1 łyżeczka liofilizowanych truskawek w proszku
krem:
250 ml kremówki 36%
250 g serka mascarpone
1 tabliczka białej czekolady
kilka truskawek
Truskawkowe ptysie red velvet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko, wodę oraz masło gotujemy. Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do gotujących się składników. Ciasto energicznie mieszamy trzymając na ogniu przez ok 40 sek. Odstawiamy do wystygnięcia.
Jak masa wystygnie ucieramy ciasto za pomocą miksera dodając po 1 jajku. Przy dodawaniu 3 jajka dodajemy liofilizowane truskawki oraz barwnik spożywczy. Przy dodawaniu kolejnego jajka musimy zobaczyć czy poprzednie jajko się dobrze wmieszało w ciasto (TO WAŻNE!).
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do szprycy i szprycujemy rozetki. Wielkość wykładanych ciastek to ok 4 cm średnicy. Między jednym a drugim ptysiem należy zostawić odstęp ponieważ ciasto urośnie.
Pieczemy ok 30 minut w temp. 200 st C bez termoobiegu.
Przygotowujemy krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone oraz przestudzoną białą czekoladę. Mieszamy krem.
Truskawki czyścimy ze szpatułek. Kroimy i dodajemy do kremu. Delikatnie mieszamy do połączenia się owców z kremem.
Przestudzone ptysie kroimy na pół i nakładamy krem. Oprószamy delikatnie cukrem pudrem.
Komentarze