TRUSKAWKOWE PTYSIE RED VELVET

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Podwójnie truskawkowe. Podwójniee pyszne ptysie. Posmakuje każdemu

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto ptysiowe:
    125 ml mleka
    125 ml wody
    50 g masła
    150 g mąki pszennej
    25 g mąki ziemniaczanej
    5 jajek
    szczypta czerwonego barwnika z proszku
    1 łyżeczka liofilizowanych truskawek w proszku
    krem:
    250 ml kremówki 36%
    250 g serka mascarpone
    1 tabliczka białej czekolady
    kilka truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Ptysie

Truskawkowe ptysie red velvet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, wodę oraz masło gotujemy. Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do gotujących się składników. Ciasto energicznie mieszamy trzymając na ogniu przez ok 40 sek. Odstawiamy do wystygnięcia.

    Jak masa wystygnie ucieramy ciasto za pomocą miksera dodając po 1 jajku. Przy dodawaniu 3 jajka dodajemy liofilizowane truskawki oraz barwnik spożywczy. Przy dodawaniu kolejnego jajka musimy zobaczyć czy poprzednie jajko się dobrze wmieszało w ciasto (TO WAŻNE!).
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do szprycy i szprycujemy rozetki. Wielkość wykładanych ciastek to ok 4 cm średnicy. Między jednym a drugim ptysiem należy zostawić odstęp ponieważ ciasto urośnie.
    Pieczemy ok 30 minut w temp. 200 st C bez termoobiegu.

    Przygotowujemy krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone oraz przestudzoną białą czekoladę. Mieszamy krem.
    Truskawki czyścimy ze szpatułek. Kroimy i dodajemy do kremu. Delikatnie mieszamy do połączenia się owców z kremem.

    Przestudzone ptysie kroimy na pół i nakładamy krem. Oprószamy delikatnie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować