Truskawkowe placuszki z mąki ryżowej

4.5 (154 ocen)

  • 15 min

Słodkie, pełne pachnących, świeżych truskawek placuszki nastrajają niezwykle optymistycznie do rozpoczynającego się właśnie dnia, a w dodatku idealne dla osób na diecie bezglutenowej

  • 15 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
    1 jajko
    7-8 świeżych truskawek
    2 łyżki płynnego miodu
    3 łyżki masła
    szczypta soli
    1/2 szklanki mleka
    masło do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki Jajko

Truskawkowe placuszki z mąki ryżowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko rozbijamy oddzielając białko od żółtka. W miseczce mikserem na sztywną pianę ubijamy białko z dodatkiem soli, dodajemy żółtko, miód, roztopione masło i ubijamy na jednolitą masę. Dosypujemy mąkę oraz dodajemy mleko i ponawiamy ubijanie. Truskawki myjemy i tniemy w plasterki, dorzucamy do miski z ciastem, a następnie całość delikatnie mieszamy łyżką. na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i nakładając małe porcje smażymy placuszki na złoto. Podajemy ciepłe.

Porady

Do placuszków możemy użyć również truskawek mrożonych. Należy jednak pamiętać o tym aby przed dodaniem dokładnie odsączyć je z nadmiaru wody

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka ryżowa Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować