Truskawkowe orzeźwienie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki wody. Mieszamy na niskich obrotach stopniowo dodając wcześniej zmieszaną ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (25x35cm). Pieczemy około 20 minut w 180°C.
2.2. Ucieramy masło z 2 łyżkami cukru, dodajemy żółtka, zblendowane truskawki a następnie stygnącą galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody. Wykładamy na wystudzony biszkopt.
3.3. Na masie układamy truskawki i zalewamy galaretkami rozpuszczonymi w 3 szklankach wody.
4.4. Ubijamy białka na sztywno z cukrem. Dodajemy stygnącą galaretkę rozpuszczoną w szklance wody. Wykładamy na zastygniętą galaretkę z truskawkami. Wstawiamy do lodówki.
Porady
Według upodobania możemy używać różnych smaków galaretek.
Komentarze