Truskawkowe muffinki z migdałową kruszonką

0 (0 ocen)

Kolejna moja wariacja na temat truskawek:)

Składniki:

  • Składniki:
    2 szkl. mąki,
    60 g białej czekolady,
    1/2 szkl cukru,
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 jajka,
    1/4 łyżeczki soli,
    1/2 szkl. oleju,
    1/2 szkl. mleka,
    2 szkl. truskawek.

    Kruszonka:
    100 g całych migdałów,
    20 g margaryny,
    3 czubate łyżeczki cukru

Truskawkowe muffinki z migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka rozkłócić, wymieszać z mlekiem i olejem. Suche produkty wymieszać, dodać do masy jajecznej. Czekoladę posiekać na kawałki, dodać do ciasta. Na koniec wmieszać pokrojone w kostkę owoce. Nałożyć ciasto do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości.
  • 2. Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Zmielić w blenderze. Zagnieść z pozostałymi składnikami. Gotową kruszonką posypać muffinki. Piec ok. 25 min w temp. 180st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy