Na 6 babeczek:
6 biszkoptów,
150 g mascarpone,
150 g śmietany 30%,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżeczki żelatyny,
25 dag truskawek,
½ op.galaretki cytrynowej
Truskawkowe mini serniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szkl. wrzątku, wystudzoną przelewamy do 6 foremek sylikonowych, pozostawiamy do stężenia. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, odkładamy 10 sztuk. Resztę blendujemy. Ubijamy śmietanę z cukrem, dodajemy serek i mus truskawkowy oraz żelatynę. Pozostawione truskawki kroimy w plastry, dodajemy do masy. Powstałą masą napełniamy foremki w których stężała galaretka. Na wierzchu układamy po 1 biszkopcie. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Porady
Aby łatwiej było wyjąć babeczki, można foremki wysmarować olejem lub wyłożyć folią spożywczą.
Komentarze