Truskawkowe mini serniczki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

pyszne i lekkie serniczki na zimno z truskawkami

Składniki:

  • Na 6 babeczek:
    6 biszkoptów,
    150 g mascarpone,
    150 g śmietany 30%,
    2 łyżki cukru pudru,
    2 łyżeczki żelatyny,
    25 dag truskawek,
    ½ op.galaretki cytrynowej

Truskawkowe mini serniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szkl. wrzątku, wystudzoną przelewamy do 6 foremek sylikonowych, pozostawiamy do stężenia. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, odkładamy 10 sztuk. Resztę blendujemy. Ubijamy śmietanę z cukrem, dodajemy serek i mus truskawkowy oraz żelatynę. Pozostawione truskawki kroimy w plastry, dodajemy do masy. Powstałą masą napełniamy foremki w których stężała galaretka. Na wierzchu układamy po 1 biszkopcie. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Porady

Aby łatwiej było wyjąć babeczki, można foremki wysmarować olejem lub wyłożyć folią spożywczą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy