Truskawkowe love - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i żółtka. Mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy w oddzielnym naczyniu a następnie stopniowo dodajemy do płynnej masy. Na samym końcu dodajemy olej. Pieczemy ok. 40 min. w temperaturze 170 stopni (zazwyczaj przez pierwsze 20 minut ustawiam temp. 150 stopni a potem dopiero ją zwiększam)
Krem:
Śmietanę ubijam na sztywną masę, następnie dodaje serek mascarpone i fixy (gdy widzę, że konsystencja jest jednak zbyt rzadka rozrabiam trochę żelatyny i dodaje do kremu)
Gdy biszkopt się upiecze odstawiam go do ostudzenia a następnie dzielę na dwie części. Zazwyczaj lekko namaczam przed położeniem kremu (zostawiam 1/3 kremu do posmarowania wierzchu ciasta). Gdy na biszkopcie rozsmaruje krem dodaje część pokrojonych na kawałki truskawek (200 g), na to kładę drugą części biszkoptu. Wierzch ciasta smaruje pozostałą częścią kremu, na to wrzucam połówki truskawek i lekko schłodzoną galaretkę (lepiej ją schłodzić przed nałożeniem na ciasto, by się nie wylewała). Całość odstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
Komentarze