Truskawkowe kopuły z koronką czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj ciasto. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną
pianę. Dodaj cukier i miksuj, aż do rozpuszczenia. Żółtka wymieszaj
dokładnie z olejem i dodaj do białek. Na końcu wsyp mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i wymieszaj całość łyżką. Masę przełóż do
foremek na muffinki do większej połowy wysokości. Piecz około 15-20
minut w temperaturze 180 stopni(aż zaczną lekko odstawać od brzegów).
Po przestudzeniu przekrój wzdłuż na 2
części.
2.Przygotuj masę . Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wrzącej wody i
wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Śmietanę zmiksuj na puszystą masę,
wsyp cukier puder , dodaj tężejącą żelatynę i zmiksuj całość.
3. czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z kilkoma łyżkami
mleka. Przełóż do rękawa cukierniczego z cienką końcówką i
wyciskaj czekoladę na papier do pieczenia tworząc pojedyńcze listka.
Odstaw do lodówki listka, aż stężeją.
3. Przecięte ciastka posmaruj dżemem truskawkowym i przykryj drugą
częścią ciastka. Wierzch i boki posmaruj z wszystkich stron
tężejącą masą. Truskawki umyj, obierz, pokrój i udekoruj wierzch
ciastek. Boki przyozdób czekoladowymi listkami i perełkami.
Komentarze