Truskawkowe ciasto oreo z białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Dla wykonania tego ciasta warto poświęcić czas:). Połączenie truskawek, czekolady i ciastek oreo jest nie do podrobienia.
Polecam na sezonowy, truskawkowy deser i to bez pieczenia!!!

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Tortownica kwadratowa 25 x 25 cm
    Spód:
    • 350 gram ciastek oreo (2 opakowania po 175 gram)
    • 90 gram masła

    Czekoladowy serek:
    • 500 ml śmietanki 36%,
    • 500 gram sera białego z wiaderka,
    • 350 gram białej czekolady,
    • 4 łyżeczki żelatyny,

    Dodatkowo:
    • Około 500 gram truskawek (ilość według uznania)

    Wykończenie:
    • 2 galaretki truskawkowe,
    • 50 gram białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Galaretki

Truskawkowe ciasto oreo z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciastka przed rozkruszeniem 1. SPÓD: Masło rozpuszczamy i zdejmujemy z ognia.
    Ciastka umieszczamy w malakserze.
  • łączenie składników spodu 2. Tak przygotowane miksujemy do uzyskania „mokrego piasku”. Rozkruszone przekładamy do miski i dodajemy do nich masło. Całość mieszamy, do połączenia składników.
  • wyłożenie tortownicy masą ciasteczkową 3. Gotową, ciasteczkową masę wykładamy na dno przygotowanej tortownicy. Całość wkładamy do lodówki.
  • krojenie czekolady 4. MASA: Czekolady drobno kroimy
  • studzenie 5. Śmietankę stawiamy na ogniu, podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Ciepłą zdejmujemy z ognia. Dodajemy do niej czekoladę. Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Gotową masę studzimy, a następnie schładzamy w lodówce około 8 godzin.
  • osuszanie truskawek 6. Między czasie truskawki myjemy, usuwamy z nich szypułki i osuszamy.
  • ubijanie masy 7. Żelatynę rozpuszczamy w około 1/3 szklanki przegotowanej wody.
    Schłodzoną, czekoladową masę ubijamy. Ubitą łączymy z białym serem. Na koniec całość łączymy z ciepłą, płynną żelatyną.
  • wyłożenie truskawek na masę 8. Tak przygotowany czekoladowy serek wykładamy na spód oreo. Na jeszcze nie zastygnięty wykładamy część przygotowanych truskawek, delikatnie wbijając je w masę.
    Ciasto ponownie schładzamy, by serek zastygł.
    Między czasie przygotowujemy galaretkę.
  • zalanie torcika galaretką 9. WYKOŃCZENIE:Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Rozpuszczone studzimy. Gdy zaczyna tężeć wylewamy ją na nasze ciasto, zatapiając w niej pozostałe truskawki.
    Całość schładzamy, by galaretka zastygła.
    Między czasie białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wylewamy na płaską powierzchnię, a gdy zastygnie wykonujemy z niej czekoladowe rurki do dekoracji deseru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Galaretka Oreo Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować