Dla wykonania tego ciasta warto poświęcić czas:). Połączenie truskawek, czekolady i ciastek oreo jest nie do podrobienia.
Polecam na sezonowy, truskawkowy deser i to bez pieczenia!!!
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Tortownica kwadratowa 25 x 25 cm
Spód:
• 350 gram ciastek oreo (2 opakowania po 175 gram)
• 90 gram masła
Czekoladowy serek:
• 500 ml śmietanki 36%,
• 500 gram sera białego z wiaderka,
• 350 gram białej czekolady,
• 4 łyżeczki żelatyny,
Dodatkowo:
• Około 500 gram truskawek (ilość według uznania)
Truskawkowe ciasto oreo z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD: Masło rozpuszczamy i zdejmujemy z ognia.
Ciastka umieszczamy w malakserze.
2.Tak przygotowane miksujemy do uzyskania „mokrego piasku”. Rozkruszone przekładamy do miski i dodajemy do nich masło. Całość mieszamy, do połączenia składników.
3.Gotową, ciasteczkową masę wykładamy na dno przygotowanej tortownicy. Całość wkładamy do lodówki.
4.MASA: Czekolady drobno kroimy
5.Śmietankę stawiamy na ogniu, podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Ciepłą zdejmujemy z ognia. Dodajemy do niej czekoladę. Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Gotową masę studzimy, a następnie schładzamy w lodówce około 8 godzin.
6.Między czasie truskawki myjemy, usuwamy z nich szypułki i osuszamy.
7.Żelatynę rozpuszczamy w około 1/3 szklanki przegotowanej wody.
Schłodzoną, czekoladową masę ubijamy. Ubitą łączymy z białym serem. Na koniec całość łączymy z ciepłą, płynną żelatyną.
8.Tak przygotowany czekoladowy serek wykładamy na spód oreo. Na jeszcze nie zastygnięty wykładamy część przygotowanych truskawek, delikatnie wbijając je w masę.
Ciasto ponownie schładzamy, by serek zastygł.
Między czasie przygotowujemy galaretkę.
9.WYKOŃCZENIE:Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Rozpuszczone studzimy. Gdy zaczyna tężeć wylewamy ją na nasze ciasto, zatapiając w niej pozostałe truskawki.
Całość schładzamy, by galaretka zastygła.
Między czasie białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wylewamy na płaską powierzchnię, a gdy zastygnie wykonujemy z niej czekoladowe rurki do dekoracji deseru.
Komentarze