Truskawkowe ciasto oreo z białą czekoladą

  • wyświetlono: 280 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Dla wykonania tego ciasta warto poświęcić czas:). Połączenie truskawek, czekolady i ciastek oreo jest nie do podrobienia. Polecam na sezonowy, truskawkowy deser i to bez pieczenia!!!

Jaga85
  • 11 porcje
  • 80min

Składniki

Tortownica kwadratowa 25 x 25 cm
Spód:
• 350 gram ciastek oreo (2 opakowania po 175 gram)
• 90 gram masła

Czekoladowy serek:
• 500 ml śmietanki 36%,
• 500 gram sera białego z wiaderka,
• 350 gram białej czekolady,
• 4 łyżeczki żelatyny,

Dodatkowo:
• Około 500 gram truskawek (ilość według uznania)

Wykończenie:
• 2 galaretki truskawkowe,
• 50 gram białej czekolady

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Truskawkowe ciasto oreo z białą czekoladą

  • ciastka przed rozkruszeniem1. SPÓD: Masło rozpuszczamy i zdejmujemy z ognia.
    Ciastka umieszczamy w malakserze.
  • łączenie składników spodu2. Tak przygotowane miksujemy do uzyskania „mokrego piasku”. Rozkruszone przekładamy do miski i dodajemy do nich masło. Całość mieszamy, do połączenia składników.
  • wyłożenie tortownicy masą ciasteczkową3. Gotową, ciasteczkową masę wykładamy na dno przygotowanej tortownicy. Całość wkładamy do lodówki.
  • krojenie czekolady4. MASA: Czekolady drobno kroimy
  • studzenie5. Śmietankę stawiamy na ogniu, podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Ciepłą zdejmujemy z ognia. Dodajemy do niej czekoladę. Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Gotową masę studzimy, a następnie schładzamy w lodówce około 8 godzin.
  • osuszanie truskawek6. Między czasie truskawki myjemy, usuwamy z nich szypułki i osuszamy.
  • ubijanie masy7. Żelatynę rozpuszczamy w około 1/3 szklanki przegotowanej wody.
    Schłodzoną, czekoladową masę ubijamy. Ubitą łączymy z białym serem. Na koniec całość łączymy z ciepłą, płynną żelatyną.
  • wyłożenie truskawek na masę8. Tak przygotowany czekoladowy serek wykładamy na spód oreo. Na jeszcze nie zastygnięty wykładamy część przygotowanych truskawek, delikatnie wbijając je w masę.
    Ciasto ponownie schładzamy, by serek zastygł.
    Między czasie przygotowujemy galaretkę.
  • zalanie torcika galaretką9. WYKOŃCZENIE:Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Rozpuszczone studzimy. Gdy zaczyna tężeć wylewamy ją na nasze ciasto, zatapiając w niej pozostałe truskawki.
    Całość schładzamy, by galaretka zastygła.
    Między czasie białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wylewamy na płaską powierzchnię, a gdy zastygnie wykonujemy z niej czekoladowe rurki do dekoracji deseru.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkaTruskawkiciasto na zimnobiała czekoladatorcikoreo
 

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto kawowe z polewą z białej czekolady

Dodane przez: ania_ch

ciasto kawowe z polewą z białej czekolady

Ciasto jest puszyste i smaczne,...

Ciasto marchewkowe :)

Dodane przez: mlodakuchareczka

Jesienno-zimowe ciasto marchewkowe z białą...

Pyszne, rozpływające się w ustach...

Ciasto z truskawkami i białą czekoladą

Dodane przez: 2milutka

Ciasto z truskawkami i białą czekoladą

Pyszne puszyste i wilgotne ciasto,...

Ciasto dyniowe z oreo

Dodane przez: Jaga85

Ciasto dyniowe z oreo

Ciasto przygotowane z dodatkiem...

Ciasto z truskawkami i białą czekoladą

Dodane przez: Elisa

Ciasto z truskawkami i białą czekoladą

Bardzo proste ciasto z truskawkami...

Ciasto nabiałowo - borówkowe z białą czekoladą

Dodane przez: juchab

Ciasto nabiałowo - borówkowe z białą czekoladą

Ciasto o bardzo delikatnej i puszystej...