Truskawkowe ciasto mamy

0 (0 ocen)

  • Średni

Dokładnie takie ciasto zawsze piekła nam moja mama na Dzień Dziecka:) jest proste i baaaaardzo smaczne;)

  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT::
    - jajka: 5 sztuk
    - maka ziemniaczana,: 1 szklanka
    - mąka pszenna (czubate): 2 łyżki
    - cukier: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    KREM::
    - margaryna: 30 dekagramów
    - truskawki: 0.5 kilograma
    - cukier: 1.25 szklanki
    WIERZCH::
    - truskawki: 0.5 kilograma
    - galaretki truskawkowe: 2 opakowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Truskawkowe ciasto mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem przez sito. Stopniowo dodawać do białek. Wylać na blaszkę o wym. 25x36 cm. Piec ok. 25 min w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na pół.
  • 2. Margarynę utrzeć ze szkl. cukru na biały puch (ucierać ok. 15 min). Truskawki rozgnieść wudelcem i dobrze odsączyć na sicie. Zasypać cukrem, wymieszać i stopniowo dodawać do kremu. Kremem przełożyć ciasto.
  • 3. Owoce umyć, przepołowić i rozłożyć na wierzchu ciasta. Galaretkę rozpuścić w 3 szkl. gorącej wody. Tężejącą zalać owoce. Schładzać najlepiej całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować