Truskawkowe

0 (0 ocen)

To ciasto jest bardzo smaczne, wszystkim smakuje i gości w naszym domu na każdej uroczystości. Polecam je wszystkim :)

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - 6 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA BUDYNIOWA:
    - 500 ml mleka
    - 7 łyżek cukru
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 cukier waniliowy
    - kostka margaryny

    MASA TRUSKAWKOWA:
    - 500g truskawek - mogą być mrożone
    - 1 galaretka truskawkowa

    MASA ŚMIETANKOWA:
    - 500 ml śmietany 30%
    - 1 galaretka truskawkowa
    - 2 łyżki cukru pudru

    DODATKOWO:
    -okrągłe biszkopty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt- białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Dodać żółtka roztarte z proszkiem do pieczenia i 1 łyżką octu. Dodać mąkę. Delikatnie wymieszać, ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. upiec w 180 stopniach przez 20 minut.
  • 2. Masa truskawkowa: truskawki zmiksować, lekko podgrzać, wsypać suchą galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać, uwazając aby masa się nie przypaliła
  • 3. Masa budyniowa: z pół litra mleka odlać 1 szklankę. Resztę mleka zagotować z cukrami. W reszcie mleka rozrobić obie mąki, wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż zgęstnieje. Ostudzić. Zimny budyn utrzeć z margaryną.
  • 4. Masa śmietankowa: galaretkę rozrobić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić na sztwno z dodatkiem cukru pudru. Dodać tężejącą galaretkę i wymieszać.
  • 5. Ostudzony biszkopt rozkroić wzdłuż na dwa placki. Na nim rozsmarować masę budyniową. Wylać 1/2 masy truskawkowej, ułożyć biszkopty okrągłe, zalać resztą masy. Odstawić do zastygnięcia, na to wyłożyć masę śmietankową, przykryć drugim plackiem biszkoptowym. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować