1.Biszkopt- białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Dodać żółtka roztarte z proszkiem do pieczenia i 1 łyżką octu. Dodać mąkę. Delikatnie wymieszać, ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. upiec w 180 stopniach przez 20 minut.
2.Masa truskawkowa: truskawki zmiksować, lekko podgrzać, wsypać suchą galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać, uwazając aby masa się nie przypaliła
3.Masa budyniowa: z pół litra mleka odlać 1 szklankę. Resztę mleka zagotować z cukrami. W reszcie mleka rozrobić obie mąki, wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż zgęstnieje. Ostudzić. Zimny budyn utrzeć z margaryną.
4.Masa śmietankowa: galaretkę rozrobić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić na sztwno z dodatkiem cukru pudru. Dodać tężejącą galaretkę i wymieszać.
5.Ostudzony biszkopt rozkroić wzdłuż na dwa placki. Na nim rozsmarować masę budyniową. Wylać 1/2 masy truskawkowej, ułożyć biszkopty okrągłe, zalać resztą masy. Odstawić do zastygnięcia, na to wyłożyć masę śmietankową, przykryć drugim plackiem biszkoptowym. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze