Truskawkowa rozkosz

0 (0 ocen)

  • 60 min

Cudowne lekkie ciasto wyśmienite do pieczenia w lecie

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopt
    6 jaj
    3łyzki kakao
    1szklanka cukru
    1cukier waniliowy
    1szklanka mąki
    2łyżeczki proszku do pieczenia
    2łyżeczki wody mineralnej
    szczypta soli
    masa
    500ml śmietany kremówki 36%
    2śmietan-fix y
    cukier waniliowy
    owoce
    0,5kg świeżych truskawek
    2 galaretki o smaku truskawkowym

Truskawkowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt : oddziel białka od żółtek . do białek dodaj szczyptę soli,białka ubij na sztywną pianę ,stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy.Do żółtek dodaj wodę mineralna rozmieszaj i dodaj do ubitych białek z cukrem .Wymieszaj .Następnie dodaj przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. znów wymieszaj . podziel ciasto na pół do jednej połówki dodaj 3 łyżki mąki do drugiej kakao , wymieszaj . białe ciasto wylej na blachę na nie dodawaj małymi porcjami ciasto z kakaem . piec w piekarniku nagrzanym na 180stopniC ok 30 min. w czasie pieczenia biszkopta przygotuj truskawki oddziel od szypułek i poprzekrawaj na połowy . Nastepnie ubij śmietanę 36% z cukrem waniliowym i śmietan fixem . Następnie rozpuść galaretkę mieszając trzepaczkę rózgową aby powstała pianką odstaw do tężenia . Na wystudzony biszkopt wyłóż ubitą śmietanę na nia poukładaj truskawki na to zalej tężejącą galaretką powstały mus z górnej części galaretki wyłoż na sam wierzch .Schłodz 1h w lodówce i SMACZNEGO!

Porady

można zastąpić ten biszkopt po prostu zwykłym białym lub kakaowym biszkoptem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy