TRUSKAWKOWA ROZKOSZ

0 (0 ocen)

  • 35 min

puszysty biszkopt, delikatny mus i rozpływająca się w ustach galaretka:)

  • 35 min

Składniki:

  • biszkopt
    5 jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    cukier waniliowy
    1/2 łyżki proszku do pieczenia

    masa
    2-3 kg truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    2 łyżki żelatyny

Truskawkowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, na początku ubijania dodaj szczyptę soli. Jak już białka będą ubite dodawaj powoli żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę. Dalej miksuj, aż powstanie jednolita masa. Tak przygotowane ciasto wylej na blachę i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 25 minut.
  • 2. w 1/3 szklanki wrzącej wody rozpuszczamy żelatynę, pozostawiamy, aż ostygnie.
    2 kg truskawek miksujemy blenderem na koktajl, wstawiamy do lodówki aby sie ochłodziło.
    Gdy żelatyna zacznie gęstnieć dodajemy do zmiksowanych truskawek i wstawiamy do lodówki. po około 15 minut wylewamy na biszkopt.
    na masę układamy przekrojone na pół truskawki.
  • 3. Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Studzimy. Tężejącą zalewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki. Ciasto gotowe do spożycia po około 3-4 godzinach.

Porady

Doskonale smakuje podawane z bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy