Truskawkowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, na początku ubijania dodaj szczyptę soli. Jak już białka będą ubite dodawaj powoli żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę. Dalej miksuj, aż powstanie jednolita masa. Tak przygotowane ciasto wylej na blachę i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 25 minut.
2.w 1/3 szklanki wrzącej wody rozpuszczamy żelatynę, pozostawiamy, aż ostygnie.
2 kg truskawek miksujemy blenderem na koktajl, wstawiamy do lodówki aby sie ochłodziło.
Gdy żelatyna zacznie gęstnieć dodajemy do zmiksowanych truskawek i wstawiamy do lodówki. po około 15 minut wylewamy na biszkopt.
na masę układamy przekrojone na pół truskawki.
3.Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Studzimy. Tężejącą zalewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki. Ciasto gotowe do spożycia po około 3-4 godzinach.
Komentarze