Truskawkowa pokusa

  • wyświetlono: 755 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Wygrzebałam z zamrażarki woreczek truskawek. Upiekłam biszkopt, zrobiłam alla powidła truskawkowe z galaretką, ubiłam śmietanę i wyczarowałam pyszne ciacho - prawdziwa pokusa

IMG_20200815_103145

Składniki


Biszkopt :
4 jajka ( M )
1/2 szk cukru
16 g cukru waniliowego
2/3 szk mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia ( płaska )
Masa truskawkowa :
750 g truskawek ( mrożonych )
1/4 szk wody
2 galaretki truskawkowe
Dodatkowo :
500 ml śmietany kremówki
cukier do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Truskawkowa pokusa

  • 1. Biszkopt :
    Do miski wlać białka po oddzieleniu od żółtek.
    Ubijać a po chwili dodać obydwa cukry i ubić pianę na sztywno.
    Następnie gdy cukier się rozpuści dodać żółtka, połączyć je z białkami a następnie przez sitko przesiać do miski mąki i proszek do pieczenia.
    Na najniższych obrotach lub za pomocą łopatki wymieszać ciasto i przełożyć je do formy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Blachę wstawić do nagrzanego do 170 stopni na 30 minut i upieczony biszkopt wyjąc z formy, odkleić papier i biszkopt wystudzić na kratce.
    Gdy będzie zimny przekroić na dwa blaty.
  • 2. Masa truskawkowa :
    Truskawki wrzucić do szerokiego rondla i rozmrozić.
    Większe jeszcze lekko zmrożone przekroić na połówki.
    Włączyć ogień pod rondlem i podgrzewać, wlać wodę i dalej podgrzewać aż truskawki się zagotują.
    Chwilę gotować, wyłączyć ogień i wsypać galaretki po czym dokładnie wymieszać.
    Masę truskawkową zostawić do wystudzenia od czasu do czasu mieszając.
    Gdy masa jest gęsta ale nie ścięta do końca przystąpić do przełożenia ciasta.
  • 3. Przełożenie :
    Jeden blat biszkoptowy ułożyć na papierze z pieczenia włożonym do formy.
    Nasączyć biszkopt ulubionym płynem lub ponczem ( u mnie herbatka granulowana truskawkowa ), na biszkopt wyłożyć masę truskawkową.
    Rozprowadzić ją po powierzchni biszkopta, przykryć drugim plackiem, który także należy nasączyć.
    Zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywno, cienką warstwą rozsmarować na cieście aby śmietana lepiej się trzymała i pozostałą śmietaną za pomocą dekoratora lu szprycy udekorować całą górę ciasta.
    Gotowe ciasto wstawić do lodówki aby dobrze się związało.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiTruskawkiciasta

Komentarze

Podobne przepisy

Jagodowa pokusa

Dodane przez: smak i uczucie

Jagodowa pokusa

Powiem Wam, że koniecznie musicie...

Ciasto "Kremowe pokusy"

Dodane przez: Ewa Mróz

Ciasto "Kremowe pokusy"

Twarogowe wilgotne ciasto będzie...

image-243u6ln

Dodane przez: Ewelina Marcin

Ciasto porzeczkowa pokusa

Ciekawe ciasto na bazie białego...

Bananowa pokusa

Dodane przez: Stella

Bananowa pokusa

Ciasto bananowe z masą kajmakową.

Brzoskwiniowa Pokusa

Dodane przez: Milena127

Brzoskwiniowa Pokusa

Delikatny biszkopt, masa budyniowa...

Słodka pokusa

Dodane przez: Smakołyki_Kingi

Słodka pokusa

Podczas szukania przepisu na niedzielny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE