Rubinowe Serce

4.5 (182 ocen)

  • 60 min

Czekolada i truskawki to pyszne połączenie i jednocześnie afrodyzjak. Nie trzeba wiele, by okazać drugiej osobie swoje uczucia. To mój 200 przepis :)

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jajek
    1/3 szklanki mąki tortowej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki oleju
    czubata łyżka kakao
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

    MASA TRUSKAWKOWA:
    750 ml truskawek z kompotu
    3 szklanki wody
    2 galaretki truskawkowe

    MASA BUDYNIOWA:
    2 budynie waniliowe bez cukru
    1/3 szklanki cukru
    0,5 l mleka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    250 g margaryny Palma

    WIERZCH:
    1 galaretka truskawkowa
    90 g czekolady mlecznej
    1 łyżeczka margaryny
    2 łyżeczki mleka
    1/4 łyżeczki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Rubinowe serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, powoli dodawać na przemian jedno żółtko i trochę cukru. Miksować, aż cukier całkowicie się rozpuści. Obie mąki, kakao, kawę i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie mieszać trzepaczką, napowietrzając ciasto. Na koniec dodać olej. Masę wylać na blachę wysmarowaną margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach do momentu, gdy biszkopt nabierze rumianego koloru i będzie "odchodził" od blachy. (około 30 minut). Po wystygnięciu oderwać od niego delikatnie papier.
  • 2. MASA BUDYNIOWA: Z podanych składników ugotować budyń. Gdy będzie ostudzony zmiksować go z kostką margaryny.
  • 3. MASA TRUSKAWKOWA:
    Truskawki osączyć na sitku. Do ich soku dodać tyle wody, aby łącznie było 3 szklanki płynu. We wrzącej wodzie rozpuścić galaretki. Gdy już będzie chłodna i zacznie tężeć dodać truskawki.
  • 4. Biszkopt przeciąć na dwa blaty, tak aby spód miał 1 cm, a wierzch był cieńszy. Cieńszy blat wykładamy na tekturkę i foremką wycinamy serduszka.
    Na pierwszy blat wykładamy tężejącą galaretkę truskawkową i schładzamy. Następnie wykładamy masę budyniową i przykrywamy górą biszkoptu lekko dociskając do masy.
  • 5. WIERZCH: 1 galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance wody. Gdy zacznie tężeć wlewamy ją ostrożnie łyżką do wyciętych serduszek. Zostawiamy do stężenia.
    Czekoladę rozpuścić z masłem,mlekiem i kakao w kąpieli wodnej i polać nią wierzch.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować