Rubinowe serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, powoli dodawać na przemian jedno żółtko i trochę cukru. Miksować, aż cukier całkowicie się rozpuści. Obie mąki, kakao, kawę i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie mieszać trzepaczką, napowietrzając ciasto. Na koniec dodać olej. Masę wylać na blachę wysmarowaną margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach do momentu, gdy biszkopt nabierze rumianego koloru i będzie "odchodził" od blachy. (około 30 minut). Po wystygnięciu oderwać od niego delikatnie papier.
2.MASA BUDYNIOWA: Z podanych składników ugotować budyń. Gdy będzie ostudzony zmiksować go z kostką margaryny.
3.MASA TRUSKAWKOWA:
Truskawki osączyć na sitku. Do ich soku dodać tyle wody, aby łącznie było 3 szklanki płynu. We wrzącej wodzie rozpuścić galaretki. Gdy już będzie chłodna i zacznie tężeć dodać truskawki.
4.Biszkopt przeciąć na dwa blaty, tak aby spód miał 1 cm, a wierzch był cieńszy. Cieńszy blat wykładamy na tekturkę i foremką wycinamy serduszka.
Na pierwszy blat wykładamy tężejącą galaretkę truskawkową i schładzamy. Następnie wykładamy masę budyniową i przykrywamy górą biszkoptu lekko dociskając do masy.
5.WIERZCH: 1 galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance wody. Gdy zacznie tężeć wlewamy ją ostrożnie łyżką do wyciętych serduszek. Zostawiamy do stężenia.
Czekoladę rozpuścić z masłem,mlekiem i kakao w kąpieli wodnej i polać nią wierzch.
Komentarze