Truskawkowa pierś z kurczaka

5 (167 ocen)

  • 30 min

Tradycyjne drobiowe mięso w niekonwencjonalnym sosie.

  • 30 min

Składniki:


  • 300 g truskawek
    600 g filetów z kurczaka
    oliwa z oliwek
    150 ml białego wytrawnego wina
    łyżka mąki ziemniaczanej
    sól ,pieprz ,stewia
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Truskawkowa pierś z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyłem , osuszyłem i odszypułkowałem.
    Piersi po opłukaniu , pokroiłem w plastry. Rozgrzałem na patelni 2 łyżki oliwy , wrzuciłem mięso , usmażyłem z dwóch stron na złoty kolor . Pod koniec smażenia doprawiłem solą i pieprzem , zdjąłem z patelni , przełożyłem do garnka utrzymując mięso w cieple.
    Mąkę rozprowadziłem w szklance wody . Wlałem na patelnię , połączyłem z tłuszczem ze smażenia , dodałem wino , doprawiłem solą , pieprzem i stewią. Wrzuciłem pokrojone w kostkę truskawki , jeszcze raz zagotowałem.
    Mięso polałem sosem , podałem z młodymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować