truskawkowa pianka z pistacjami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

puszysta lekka pianka o smaku truskawek z chrupiącymi pistacjami

  • 2 godz.

Składniki:

  • truskawki świeże 1 kg plus dodatkowo około 300 gr
    galaretka truskawkowa 3 sztuki
    śmietana 30 % 300 ml.
    jogurt grecki 300 gr
    pistacje 1/2 szklanki
    cukier puder 1/2 szklanki
    krakersy

Truskawkowa pianka z pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczam w 1/2 l.wody.schładzam
    1 galaretkę rozpuszczam według przepisu.schładzam jak jest tężejąca ubijam na puch( piankę) dodaję do niej zmiksowane truskawki( 1/2 kg) i schładzam.Do misy robota przekładam jogurt grecki dodaję cukier puder i mieszam ,śmietanę ubijam na sztywno.dodaję do jogurtu.Truskawki 1/2 kg. miksuję ,dodaję do śmietany i delikatnie mieszam następnie wlewam 2 zimne galaretki.przygotować naczynie ja użyłam keksówki którą wyłożyłam folią spożywczą, na dno układam pasek połówek truskawek, zalewam masą i wstawiam do lodówki jak stężeje ( około 1 godz.) wlewam piankę z truskawkami ,układam pokrojone truskawki i krakersy.Keksówkę wkładam na 4 godz. do lodówki.
    Po schłodzeniu wyjmuję(obracam ) ,posypuję pistacjami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy