TRUSKAWKOWA PIANKA Z CZEKOLADĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smakuje jak truskawkowe ptasie mleczko. Deser jest przygotowany na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem śmietanki, a polewa z gorzkiej czekolady sprawia, że nie jest za słodki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g truskawek
    400 g jogurtu greckiego
    200 ml śmietanki 30%
    1 op. biszkoptów okrągłych
    5 łyżeczek żelatyny
    3 łyżki cukru pudru
    Polewa:
    50 g masła
    100 ml śmietany 30%
    100 g gorzkiej czekolady
    Dodatkowo:
    kilka truskawek do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Truskawkowa pianka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek i blendujemy na gładki mus. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Studzimy i dodajemy do musu truskawkowego. Mieszamy.
    Śmietanę razem z cukrem pudrem lekko ubijamy, a następnie dodajemy jogurt grecki i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy porcjami mus truskawkowy, nie przerywając miksowania. Gotową masę wylewamy do blaszki o wymiarach ok. 35 x 25 cm. Na wierzch układamy biszkopty, jeden koło drugiego i wkładamy do lodówki, do zastygnięcia masy.
  • 2. Polewa: W rondelku rozpuszczamy masło razem z gorzką czekoladą. Następnie zestawiamy z ognia i powoli dodajemy śmietankę, cały czas mieszając.
    Umyte i oczyszczone truskawki kroimy w kostkę.
    Gdy masa stężeje, wyciągamy z lodówki, na biszkoptach rozprowadzamy polewę i wierzch posypujemy kawałkami truskawek. Wkładamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować