Smakuje jak truskawkowe ptasie mleczko. Deser jest przygotowany na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem śmietanki, a polewa z gorzkiej czekolady sprawia, że nie jest za słodki.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
500 g truskawek
400 g jogurtu greckiego
200 ml śmietanki 30%
1 op. biszkoptów okrągłych
5 łyżeczek żelatyny
3 łyżki cukru pudru
Polewa:
50 g masła
100 ml śmietany 30%
100 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
kilka truskawek do dekoracji
Truskawkowa pianka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek i blendujemy na gładki mus. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Studzimy i dodajemy do musu truskawkowego. Mieszamy.
Śmietanę razem z cukrem pudrem lekko ubijamy, a następnie dodajemy jogurt grecki i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy porcjami mus truskawkowy, nie przerywając miksowania. Gotową masę wylewamy do blaszki o wymiarach ok. 35 x 25 cm. Na wierzch układamy biszkopty, jeden koło drugiego i wkładamy do lodówki, do zastygnięcia masy.
2.Polewa: W rondelku rozpuszczamy masło razem z gorzką czekoladą. Następnie zestawiamy z ognia i powoli dodajemy śmietankę, cały czas mieszając.
Umyte i oczyszczone truskawki kroimy w kostkę.
Gdy masa stężeje, wyciągamy z lodówki, na biszkoptach rozprowadzamy polewę i wierzch posypujemy kawałkami truskawek. Wkładamy do lodówki.
Komentarze