Truskawkowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiecz biszkopt ze swojego ulubionego przepisu.
do bitej śmietany dodaj galaretkę (powinna być już w stanie stałym ale jeszcze nie dosyć twarda) i zmiksowane truskawki.
biszkopt nasmarować dżemem truskawkowym
2.rozpuść 2 galaretki w 2 szklankach gorącej wody i odstaw do stężenia
Następnie rozpuść pozostałe 2 galaretki w 3 szklankach wody i odstaw .
3.Kiedy galaretka zacznie tężeć (ta z dwóch szkl. wody)
ubij 2 bite smietany według przepisu na opakowaniu.
4.
umyj ok. 10-15 truskawek i zmiksuj je z 2 łyżkami cukru (tak jak do koktajlu)
5.do bitej śmietany dodaj galaretkę (powinna być już w stanie stałym ale jeszcze nie dosyć twarda) i zmiksowane truskawki. wstaw na chwilkę do lodówki . W tym czasie nasmaruj biszkopt dżemem
6.kiedy pianka zacznie gęstnieć wylej ją na biszkopt ( jeśli biszkopt jest mniejszy niz blaszka mozna luki uzupełnić kawałkami truskawek zeby pianka nie wyciekała) na piankę wyłóż pokrojone w krążki truskawki i wsadź do lodówki )
7.Gdy galaretka (z 3 szklanek wody) zacznie tężeć wylać ją na placek i włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Komentarze