Truskawkowa pianka

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Lekka truskawkowa pianka na biszkopcie w polewie z gorzkiej czekolady.

  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 3 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - cukier (3/4 szklanki): 0.75 szklanki
    - mąka pszenna (3/4 szklanki): 0.75 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 szczypta

    - mleko kondensowane niesłodzone: 2 puszki
    - galaretka truskawkowa: 3 sztuki
    - woda (wrzątek): 0.5 litra

    - czekolada gorzka: 150 gramów
    - mleko: 3 łyżki
    - olej rzepakowy: 1 łyżka

    - truskawki: 0.5 kilograma
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Uwagi: podany przeze mnie czas przygotowania nie obejmuje czasu przeznaczonego na wystudzenie galaretki oraz czasu schładzania deseru.
  • 2. Przygotować biszkopt: białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę, dodać cukier - ubić, dodać żółtka - ubić. Dodać przesianą mąkę wraz ze szczyptą proszku do pieczenia. Całość wymieszać delikatnie, ale dokładnie drewnianą łyżką. Blaszkę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temp. 175st. ok. 35minut.
  • 3. Biszkopt wystudzić. Można go nasączyć ponczem (1/2 szklanki wody + kilka kropli esencji waniliowej).
  • 4. Przygotować truskawkową piankę: galaretki rozpuścić w 0,5l wrzątku, wystudzić. Mleko ubić na puch. Dodać do niego tężejącą galaretkę - ubić. Masę przelać na biszkopt. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc, a następnego dnia deser polać polewą czekoladową.
  • 5. Przygotować polewę: składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Gotową polewą polać ptasie mleczko. Wierzch udekorować cząstkami truskawek - układać je jeszcze na mokrej polewie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować