Truskawkowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Uwagi: podany przeze mnie czas przygotowania nie obejmuje czasu przeznaczonego na wystudzenie galaretki oraz czasu schładzania deseru.
2.Przygotować biszkopt: białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę, dodać cukier - ubić, dodać żółtka - ubić. Dodać przesianą mąkę wraz ze szczyptą proszku do pieczenia. Całość wymieszać delikatnie, ale dokładnie drewnianą łyżką. Blaszkę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temp. 175st. ok. 35minut.
3.Biszkopt wystudzić. Można go nasączyć ponczem (1/2 szklanki wody + kilka kropli esencji waniliowej).
4.Przygotować truskawkową piankę: galaretki rozpuścić w 0,5l wrzątku, wystudzić. Mleko ubić na puch. Dodać do niego tężejącą galaretkę - ubić. Masę przelać na biszkopt. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc, a następnego dnia deser polać polewą czekoladową.
5.Przygotować polewę: składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Gotową polewą polać ptasie mleczko. Wierzch udekorować cząstkami truskawek - układać je jeszcze na mokrej polewie.
Komentarze