Truskawkowa panna cotta

0 (0 ocen)

Podwójnie truskawkowa panna cotta z jogurtem. Tak fantastyczna, że specjalnie dla niej zamrozić muszę parę kilo truskawek więcej ;)

Składniki:


  • Panna cotta:
    300 g truskawek
    75 g cukru
    260 g śmietany 30%
    100 g jogurtu greckiego
    2 łyżeczki żelatyny
    Góra:
    200 g truskawek
    1 łyżka cukru
    0,5 łyżeczki żelatyny

Truskawkowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Góra:
    Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Pokroić na kawałki i wrzucić do garnuszka. Dodać cukier, wymieszać, zagotować.

    Rozgnieść lekko widelcem, na wrzące wsypać żelatynę (zdjąć z ognia), wymieszać dokładnie. Odstawić do wystudzenia.

    Panna cotta:
    Truskawki wrzucić do osobnego naczynia, dodać cukier, śmietanę i jogurt.

    Zmiksować blenderem na gładki mus. Postawić na gazie i zagotować. Wsypać żelatynę i wymieszać trzepaczką dokładnie. Wystudzić.

    Do szklaneczek nalać masę śmietanową, wstawić do lodówki, gdy lekko stężeje, nałożyć masę truskawkową. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy