Truskawkowa nalewka

5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jak zrobisz raz to będziesz robić co roku,jest pyszna.

Składniki:

  • 700 gr świeżych truskawek
    3 szkl cukru
    2,5 szkl wódki
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole

Truskawkowa nalewka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć ,usunąć szypułki i pokroić w ćwiartki.Przełożyć do dużego słoika ,zalać wódką i szczelnie zakręcić.Przenieść słoik na 2 tygodnie do chłodnego i ciemnego miejsca.Raz dziennie przemieszać słoikiem.Po 2 tygodniach truskawki przelać na sitko i odsączyć.Wódkę przelać z powrotem do słoika i zostawić .Truskawki przełożyć do garnka zasypać cukrem i odstawić w ciepłe miejsce najlepiej na 24 godziny.Następnie truskawki znowu wylać na sitko,odsączyć a powstały sok razem z cukrem gotować na wolnym ogniu około 10 min, aż zacznie lekko tężeć.Do gorącej zalewy dodać truskawki i pozostawić do wystudzenia.Zimne truskawki wraz z syropem dolać do odłożonej wódki , szczelnie zakręcić i wynieść do chłodnego i ciemnego miejsca.Najlepiej piwnica.Pozostawić na 2-3 miesiące ,od czasu do czasu przemieszać słoikiem.Po 3 miesiącach przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować