Truskawkowa karpatka

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Tradycyjna karpatka z kremem przekładana słodkim truskawkowym musem.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250ml wody
    125g masła extra
    1 szklanka mąki pszennej
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    5 jajek
    szczypta czerwonego spożywczego barwnika

    Krem:
    300g masła extra
    1litr mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    16g cukru wanilinowego
    5 żółtek
    5 łyżek cukru

    Mus z truskawek:
    700g mrożonych truskawek
    2 galaretki o smaku truskawkowym

    Dodatkowo:
    czerwone cukrowe perełki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Karpatka Desery

Truskawkowa karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-146swov 1. Ciasto
    Masło rozpuścić w gotującej wodzie z dodatkiem barwnika, dodać sól, proszek do pieczenia i mąkę. Całość dokładnie mieszać żeby ciasto odchodziło od ścianek. Pozostawić do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta dodawać kolejno jajka cały czas miksując do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części, przełożyć do dwóch form wysmarowanych masłem i oprószonych mąką o wymiarach 24x40cm. Każde ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30minut.
    .
  • image-1aomtqs 2. Krem
    Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z mąkami i żółtkami i ugotować jak budyń a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać budyń cały czas miksując
    do momentu uzyskania konsystencji kremu. (kilka łyżek kremu odłożyć
    do dekoracji wierzchu ciasta).
  • image-04dgiqm 3. Mus z truskawek
    Rozmrożone truskawki przełożyć do garnka i zagotować. Zblenderować blenderem, wsypać galaretki i dokładnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia galaretek a następnie pozostawić do lekkiego stęgnięcia.
  • image-22lqrcj 4. Jedno z ciast przełożyć do formy, wyłożyć połowę kremu, wylać tężejący mus z truskawek, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem.
    Wierzch ciasta udekorować kremem przy pomocy szprycy i czerwonymi cukrowymi perełkami a następnie wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Okazje Święta Impreza Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować