Truskawkowa karpatka

4.5 (191 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Lekkie, chrupkie ciasto parzone z przepyszną mocno truskawkową puszystą pianką…przepyszne na upalne dni. Moim Żarłoczkom już znudziły się ciasta biszkoptowe, a ciasto parzone jest ich pyszną alternatywą. Polecam na te wspaniałe cudowne letnie dni !!!

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na blachę 20/30cm:

    Ciasto parzone:

    1,5 szkl. wody
    3/4 kostki margaryny zwykłej/masła
    1,5 szkl. mąki
    6 jajka
    1,5 łyżeczka proszku do pieczenia

    Truskawkowa pianka:

    300-330 ml śmietanki kremówki
    2-3 łyżki cukru pudru (w zależności jak słodkie mamy truskawki)
    300 g serka homogenizowanego naturalnego (może być też waniliowy)
    300 g truskawek
    2 galaretki truskawkowe

    Dodatkowo:

    cukier puder do do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowa karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto. Jest to tzw. ciasto parzone. Wodę i margarynę/masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Kiedy składniki rozpuszczą się i połączą, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, energicznie mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki. Chwilę jeszcze trzymamy na ogniu cały czas mieszając. Po połączeniu składników, zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnie dodajemy jajka. Mieszamy do połączenia składników. Połowę masy wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30-35minut (do wyrośnięcia garbów i zarumienienia ciasta) i pieczemy w 180st. Czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta.
  • 2. Truskawkowa pianka: galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, studzimy. Truskawki traktujemy blenderem, uzyskując koktajl truskawkowy. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem, następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy serek homogenizowany, a następnie koktajl truskawkowy. Na koniec wlewamy wąskim strumieniem wystudzone galaretki. Całość wkładamy do lodówki, a kiedy zacznie tężeć – wylewamy na pierwszą warstwę ciasta parzonego. Przykrywamy drugim blatem i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować