Truskawkowa granita z mascarpone

0 (0 ocen)

Na ochłodę w upalne dni nie ma nic lepszego jak zimny, orzeźwiający deser. Granita na winie doskonale spełnia wszystkie te oczekiwania. Dodatkowo deser nie wymaga dużo pracy. Otrzymane „truskawkowe lodowe kryształki” idealnie komponują się z delikatnym kremem mascarpone.

Składniki:

  • Składniki na 6 porcje
    Składniki podstawowe:
    • 0,5 kg truskawek,
    • 1 jajko,
    • 1 żółtko,
    • 120 gram mascarpone
    Składnik dodatkowy:
    • 120 ml czerwonego, słodkiego wina
    Składniki dodatkowe:
    • 1 łyżka cukru trzcinowego do truskawek (do smaku),
    • 1 łyżka cukru pudru do kremu mascarpone,
    • Cynamon do podania

Truskawkowa granita z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • deser przed zamrożeniem 1. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy z nich szypułki. To tak przygotowanych wlewamy wino.
  • deser przed zamrożeniem 2. Całość miksujemy słodząc do smaku. Otrzymany mus truskawkowy przekładamy do zamykanego pojemnika. Całość wkładamy do zamrażalnika. Deser mrozimy około 8 godzin.
  • skrobanie 3. Zamrożoną masę skrobiemy widelcem i porcjujemy do przygotowanych szklanek, pozostawiając z jednej strony miejsce na krem.
    W wolne miejsce nakładamy krem mascarpone. Deser posypujemy cynamonem i podajemy od razu.
  • przygotowanie kremu 4. KREM MASCARPONE:
    Jajko oraz żółtko ubijamy z cukrem na kogiel mogiel. Otrzymaną masę jajeczną łączymy z serkiem. Ponownie całość miksujemy do uzyskania jednolitego kremu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy