Truskawkowa granita

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny aromatyczny deser na upalne dni! Do tego banalnie prosty - polecam!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - dojrzałe świeże truskawki: 500 gramów
    - cukier: 2 łyżki
    - bita śmietana: 1 szklanka
    - listki świeżej mięty: 4 sztuki

Truskawkowa granita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć i zmiksować w rozdrabniaczu lub blenderem na gładką masę.
  • 2. Dodać cukier - można z niego zrezygnować jeśli truskawki są wystarczająco słodkie.
  • 3. Masę wstawić do zamrażalnika na ok 1-2 h.
  • 4. Przed podaniem wyjąć masę z zamrażarki, chwilę odczekać aż zmięknie. Zeskrobywać widelcem truskawkowy "szron" i przekładać do wysokich kieliszkó lub pucharków.
  • 5. Udekorować bitą śmietaną i miętą. Podawać od razu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy