Truskawkowa Fantazja

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Pyszna tarta z kremem i truskawkami w białej,deserowej i czarnej czekoladzie!!!

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka tortowa: 300 gramów
    - cukier puder: 150 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - miód sztuczny: 2 łyżeczki
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - margaryna mleczna: 150 gramów

    - cukier kryształ: 150 gramów
    - mleko: 300 mililitrów
    - mąka pszenna tortowa: 1 łyżka
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - masło naturalne: 250 gramów
    - cukier waniliowy: 2 łyżeczki

    - truskawki świeże z szypułkami/średnie: 700 gramów
    - posypka lub wiorki czekolady mlecznej: 50 gramów
    - posypka lub wiorki białej czekolady: 50 gramów
    - posypka lub wiorki czekolady czarnej: 3 łyżeczki
    - białko jajka: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na tartę 1. Do dużej miski przesiać mąke,dodać margarynę i posiekać ją drobno nożem,dodać jajko,miód,puder i sodę - szybko zagnieść elastyczne ciasto,uformować kulę,owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 15min.
  • Ciasto na tartę 2. Piekarnik włączyć na 180C.Ciastem wyłożyć formę do tarty,ponakłuwać widelcem,można wyłożyć pergamin i obciążyć całym grochem,bo ciasto trocha rośnie,lecz nie jest to konieczne - wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20 - 25min.,na złoty kolor.
  • Krem do tarty 3. Upieczoną tartę ostudzić.Przygotować krem:
    pozostawić 100ml mleka zimnego,pozostałe 200ml zagotować,dodać cukier kryształ,waniliowy i masło,gdy się rozpuszczą,wlać zimne mleko z rozpuszczonymi mąkami,pszenną i ziemniaczaną - energicznie mieszając,by nie powstały grudki,zagotować.
  • "Panierowanie" truskawek 4. Truskawki umyć,dokładnie osuszyć!(bo źle będzie się kleiła czekolada i białko).Białko jajka rozkłócić widelcem,aż powstanie lekka pianka.Do miseczek wsypywać osobno czekoladę białą,mleczną i czarna.Trzymając za szypułkę,zanurzać każdą truskawkę do połowy w białku,potem w czekoladzie.
  • Truskawki w "panierce" 5. Udekorowane truskawki wykładać na suchą deskę,te z czarną czekoladą robiłam tylko trzy sztuki,na środek,ale to według Waszych upodobań można modernizować.Pozostawić truskawki do wyschnięcia na 20mi.
  • Truskawkowa Fantazja 6. Krem delikatnie ostudzić,gdy będzie jeszcze trocha gorący, wyłożyć na ciasto - schłodzić.
  • Truskawkowa Fantazja 7. Na schłodzony krem wykładać kolejno truskawki,delikatnie wciskając,dawać szypułki w ten sposób,by nie zatapiały się w kremie,a przed zjedzeniem łatwo było je oczyścić - schłodzić tartę w lodówce i podawać.
    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować