REKLAMA

Truskawkowa delicja w delikatnych plackach budyniowych

wyświetlono: 1894 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 1

Sezon truskawkowy trwa, to u mnie także czas na przysmaki z tymi owocami. Tym razem ciasto, doskonały deser w gronie rodziny czy znajomych. Budyniowe, delikatne placki skryły smakowite masy, a całość okryła się truskawkami i galaretką. Ciasto z talerzy znikało w oka mgnieniu.

opublikowany: 16.06.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 1 placek , trzeba upiec 2:
    2 jajka wiejskie
    1/3 szklanki cukru
    1/3 szklanki oleju
    1/3 szklanki mąki pszennej
    1 budyń śmietankowy- 40 g
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli
    Poncz :
    3/4 szklanki zaparzonej herbaty
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka cukru
    Masa truskawkowa :
    1,5 litra zmiksowanych truskawek
    3 galaretki truskawkowe
    1 łyżeczka żelatyny
    2 łyżki cukru
    Masa śmietanowa :
    500 ml . śmietany 30%
    1 galaretka truskawkowa
    1 łyżeczka żelatyny
    2 łyżki wody mineralnej
    3/4 szklanki wody wrzącej
    Dodatkowo:
    około 12 truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    1,5 szklanki wrzącej wody
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm x 29 cm
Ocena:

(średnia 5 z 146 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Truskawkowa delicja w delikatnych plackach budyniowych 1. Jajka, cukier, cukier waniliowy i sól ubijam na puch, ciągle miksując dodaję olej, zmniejszam prędkość miksera , dodaję mąkę zmieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia , chwilę miksuję. Ciasto przekładam do formy , piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Piekę 2 takie placki, studzę. Z wierzchu placków zdejmuję wierzchnią skórkę . Składniki ponczu mieszam.
  • Truskawkowa delicja w delikatnych plackach budyniowych 2. Na dno wyłożone papierem blaszki układam pierwszy placek , skrapiam połową ponczu.
    Truskawki mieszam z cukrem , doprowadzam do zagotowania , posypuję żelatyną , dodaję galaretki , mieszam , przelewam do miski , studzę . Gdy masa ostygnie wstawiam do lodówki , co jakiś czas mieszam , gdy zacznie gęstnieć , przekładam na przygotowany placek. Na masę układam drugi placek - też pozbawiony wierzchniej skórki , lekko dociskam , skrapiam pozostałym ponczem , wstawiam do lodówki.
  • Truskawkowa delicja w delikatnych plackach budyniowych 3. Żelatynę zalewam wodą mineralną , mieszam , po 10 minutach dodaję galaretkę , zalewam wrzącą wodą , mieszam , studzę . Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno , ciągle miksując dodaję przygotowaną galaretkę . Masę przekładam na przygotowane ciasto , wstawiam do lodówki na około godzinę.
  • Truskawkowa delicja w delikatnych plackach budyniowych 4. Galaretkę zalewam wrzącą wodą, mieszam, studzę , wstawiam do lodówki, co jakiś czas mieszając . Truskawki pozbawiam szypułek, myję , osuszam, kroję w plasterki, układam na schłodzonym cieście , polewam galaretką - gdy ta zacznie gęstnieć. Ciasto wstawiam do lodówki na około godzinę.

Notka redakcyjna

Porady

Czas podany do przygotowania ciasta nie ma doliczonego czasu studzenia i zastygania galaretek. Dobrze wystudzone galaretki, to podstawa aby ciasto się udało.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Milena127 IMG_20200920_203554

Truskawkowa delicja

Truskawkowy sezon w pełni. Czas na letnie orzezwienie, przełamane odrobiną alkoholu.

kategoria: Ciasta biszkopty opublikowany: 19.06.2018 | wyświetlono: 445 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE