Lekki i słodki deser z truskawkami dopiero co zerwanymi pachnącymi słońcem i kremem serowym okraszony chrupiącą kruszonką,wyśmienite do filiżanki małej czarnej..:)
1 godz. 5 min
Składniki:
Ciasto:
25 dag mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
15 dag masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
2 czubate łyżki wiórek kokosowych białych
Krem serowy:
50 dag twarogu wiejskiego
3/4 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
80 ml słodkiej śmietanki 30%
1 cukier waniliowy
2 jajka
35 dag świeżych truskawek
Truskawkowa chwila zapomnienia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem cukrami dodać pokrojone zimne masło wbić jajko i zagnieść kruche ciasto.Wylepić dno tortownicy o średnicy 26 cm na wierzch posypać wiórkami.Wstawić do nagrzanego do 190*c piekarnika i podpiec 8-10 minut-wierzch się lekko zrumieni.
2.Krem serowy:
Twaróg wiejski zmielić dwukrotnie wbić jaja wsypać cukier dodać śmietankę i proszek budyniowy zmiksować wszystko razem na puszystą masę.Wylać na podpieczony kruchy spód ułożyć na masie umyte osuszone truskawki duże przekroić na połówki
3.Składniki kruszonki zagnieść w palcach i posypać wierzch ciasta.Piec 45 minut w temp 180*c.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimne oprószyć pudrem.
Smacznego!
Komentarze