Truskawkowa chmurka z masą straciatella

  • wyświetlono: 2046 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Prawdziwie letnie ciasto - Truskawkowa chmurka. Ulubione przez wszystkich i robione w różnych wersjach, nawet u mnie znajdziecie dwie inne: Jabłkową chmurkę oraz Makową chmurkę .Moja Truskawkowa chmurka ma dodatkowo śmietanową masę z tartą czekoladą. Lekkie, eleganckie ciasto na różne przyjęcia. Na kruchym cieście zalana jest galaretka z dużą ilością truskawek, na to masa straciatella, a na wierzchu beza. Nic lepszego nie trzeba ;)

IMG_20201009_170757
  • 24 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

ciasto:
100 g masła
170 g mąki
2 czubate łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka

galaretka:
350-400 g świeżych truskawek
2 galaretki truskawkowe
500 ml wody

beza:
3 białka
150 g cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

masa śmietanowa:
250 g mascarpone
400 ml śmietanki kremówki 30%
2-3 łyżki cukru
80-100 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Truskawkowa chmurka z masą straciatella

  • 1. Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier puder, proszek do pieczenia oraz żółtka. Zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć dno prostokątnej formy o wymiarach 22x31 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut. Ostudzić.
  • 2. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w półplasterki.
    Do garnka wlać wodę, zagotować, zestawić z palnika, wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić, dodać truskawki, wymieszać. Wstawić do lodówki. gdy zacznie lekko gęstnieć, wylać na spód ciasta, równomiernie rozprowadzić. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  • 3. Białka wlać do miski, dodać cukier, ubić na sztywną pianę. Wsypać mąkę, krótko zmiksować. Blaszkę w której piekliśmy ciasto odwrócić do góry dnem, przykryć papierem do pieczenia załamując go na brzegach. Wyłożyć pianę z białek, rozsmarować na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 15 minut. Po tym czasie przykręcić do 150C, piec jeszcze ok. 25 minut. Całkowicie ostudzić.
  • 4. Mascarpone wyłożyć do miski, wlać śmietankę, wsypać cukier, ubić na sztywną masę. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub posiekać nożem, wsypać do masy, wymieszać łyżką.
    Na całkowicie zastygniętą galaretkę wyłożyć śmietanową masę, rozsmarować na całej powierzchni. Na wierzch ułożyć bezę, lekko docisnąć. Wierzch można lekko posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki do schłodzenia, najlepiej na cała noc

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Truskawkibezabita śmietanamasa śmietanowaCiasto z truskawkamiciasto z owocami

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z masą truskawkową

Dodane przez: czekoladka

Ciasto z masą truskawkową

Pyszne ciasto z masą truskawkową...

"Truskawkowa chmurka" bez pieczenia

Dodane przez: rena123

"Truskawkowa chmurka" bez pieczenia

"Chmurki" to modne ostatnio letnie...

Malinowa chmurka.

Dodane przez: zielony liść

Ciasto Malinowa chmurka z bezą

Orzeźwiające ciasto dla smakoszy...

truskawkowa chmurka

Dodane przez: majka190382

CIASTO TRUSKAWKOWA CHMURKA

Lekkie, ale nie jesli chodzi o...

Grecka

Dodane przez: Malinka88

Grecka truskawkowa chmurka

Mimo deszczowej pogody za oknem...

Torcik truskawkowy z masą budyniową

Dodane przez: zzewa

Torcik truskawkowy z masą budyniową

Torcik z truskawkami to świetne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE