Truskawkowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać kakao,olejek,można też łyżkę alkoholu.Płatki kukurydziane wsypać do worka i rozwałkować i takich pogniecionych płatków ma być 3 szklanki.Dodać je do masy i wymieszać.
Wyłożyć na blachę 35x25 wyścieloną folią,wyrównać,ugnieść i schłodzić w lodówce.
Żelatynę rozpuścić w pół szkl gorącej wody,wystudzić.
Śnieżki ubić z zimnym mlekiem,śmietankę ubić osobno z cukrem,dodać serek dalej ubijać,połączyć ze śnieżkami,na koniec dodać rozmrożone truskawki i żelatynę i od razu wyłożyć na blachę ze spodem,wyrównać.Na wierzchu ułożyć całe truskawki lekko je wciskając,wstawić do lodówki.
Zalać tężejącymi galaretkami.
Porady
Można dodać więcej truskawek.
Deser przygotowany ze świeżych truskawek będzie jeszcze smaczniejszy.
Komentarze