Truskawkowa chmurka

0 (0 ocen)

Ciasto powstało z tęsknoty za latem,spód bez pieczenia,truskawki z konieczności mrożone,ale ciacho pyszne

Składniki:

  • Składniki na spód:
    -1/2 margaryny
    -2 łyżki cukru pudru(jak ktoś lubi słodsze można więcej)
    -2 łyżki kakao
    -3 szkl pogniecionych płatków kukurydzianych
    -łyżeczka olejku rumowego(opcjonalnie)

    Składniki pianki:
    -2 śnieżki
    -300 ml mleka
    -mała śmietanka 36%(200ml)
    -2-3 łyżki cukru pudru
    -serek mascarpone 250 g
    -5 łyżeczek żelatyny+1/2szkl wody
    -1 szkl.zmiksowanych z cukrem truskawek(ja użyłam mrożonych posłodzonych do smaku)

    Dodatkowo :
    -2 galaretki truskawkowe
    -całe truskawki ok.24 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Truskawkowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać kakao,olejek,można też łyżkę alkoholu.Płatki kukurydziane wsypać do worka i rozwałkować i takich pogniecionych płatków ma być 3 szklanki.Dodać je do masy i wymieszać.
    Wyłożyć na blachę 35x25 wyścieloną folią,wyrównać,ugnieść i schłodzić w lodówce.
    Żelatynę rozpuścić w pół szkl gorącej wody,wystudzić.
    Śnieżki ubić z zimnym mlekiem,śmietankę ubić osobno z cukrem,dodać serek dalej ubijać,połączyć ze śnieżkami,na koniec dodać rozmrożone truskawki i żelatynę i od razu wyłożyć na blachę ze spodem,wyrównać.Na wierzchu ułożyć całe truskawki lekko je wciskając,wstawić do lodówki.
    Zalać tężejącymi galaretkami.

Porady

Można dodać więcej truskawek. Deser przygotowany ze świeżych truskawek będzie jeszcze smaczniejszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować