Truskawkowa biedronka.

4.78 (9 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto pięknie się prezentuje, dziurki z galaretką można uzupełnić owocami, polecam truskawki i borówki, lub inne Wasze ulubione owoce. Dzieciaki bardzo lubią takie piankowe lekkie ciacha.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25×36 cm

    Biszkopt

    5 jajek - L
    ¾ szkl. cukru
    1 szkl. z czubkiem mąki pszennej tortowej
    2 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szczypta soli

    Krem

    2 opakowania kisielu truskawkowego - bez cukru
    2 opakowania galaretki truskawkowej
    660 ml śmietany kremówki 30 %

    Dodatkowo

    wiórki kokosowe
    opcjonalnie świeże truskawki lub borówki
    1 opakowanie galaretki truskawkowej
Wystaw ocenę:

4.78 (9 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z truskawkami

Truskawkowa biedronka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt upiekłam dzień wcześniej wieczorem.
    Oddziel żółtka od białek, do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno.
    Następnie dodawaj partiami cukier, miksuj do momentu rozpuszczenia się cukru. Wrzucaj po jednym żółtku i miksuj do połączenia, odłóż mikser.
    Wsyp przesiane przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj łyżką, żeby nie było grudek.
    Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 30 min.
    Piecz w temp.180 °C, góra-dół, bez termoobiegu.
    Ciasto po upieczeniu od razu odwróć do góry dnem i wyłóż na ściereczkę, ściągnij papier, pozostaw do wystygnięcia.
    Gdy biszkopt przestygnie przekrój go na pół wzdłuż.
    Kisiele ugotuj wg. przepisu na opakowaniu.
    Do ciepłych wsyp 2 suche galaretki i wymieszaj mikserem do połączenia i rozpuszczenia się galaretek.
    Pozostaw do wystygnięcia.
    Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
    Dodawaj po łyżce wystudzonej masy z kisielu i miksuj do połączenia się.
    Krem będzie dość lejący, ale szybko się ściąga, gdy tylko ciasto trafi do lodówki.
    Na przekrojony biszkopt wylej masę kisielową, zostawiaj sobie trochę na wierzch dosłownie na przesmarowanie, żeby wiórki się lepiej trzymały.
    Drugi blat biszkoptu przesmaruj resztą masy i posyp wiórkami kokosowymi następnie wytnij 15 kółek przy pomocy kieliszka.
    Do otworów w cieście wrzuć owoce, lub pozostaw puste, u mnie dzisiaj akurat borówki, ale z samą galaretką ciasto też smakuje super, także jeśli nie masz akurat żadnych owoców pod ręką nie przejmuj się zbytnio.
    Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody i pozostaw do wystygnięcia i lekkiego tężenia.
    Tężejącą galaretką zalej owoce w otworach, u mnie wyszło po 2 łyżki galaretki na każdy otwór, jeśli pominiesz owoce pewnie będą to 3 łyżki.
    Gotowe ciasto wrzuć do lodówki, żeby dobrze ściągnęło.
    Ciasto najlepiej kroić następnego dnia.
    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel Galaretka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować