Truskawkowy przekładany deser w kształcie babki dla dorosłych

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczny, orzeźwiający, dekoracyjny deser dla dorosłych na zimno.

  • 60 min

Składniki:

  • 35 dag mrożonych truskawek
    3 łyżki cukru
    32 g cukru waniliowego
    1 1/2 szklanki śmietanki 30 %
    3 łyżeczki żelatyny
    37, 5 dag galaretki truskawkowej w proszku
    2 kieliszki likieru Amaretto


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Truskawkowy przekładany deser w kształcie babki dla dorosłych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • truskawki mrożone 1. Mrożone truskawki kroimy.
  • gotowanie truskawek 2. Gotujemy chwilkę z cukrem i cukrem waniliowym- 16 g, na małym ogniu.
    Studzimy.
  • zastyganie galaretki 3. Suche galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody.
    Studzimy.
    Przygotowujemy formę w kształcie babki. Smarujemy ją olejem.
    Wlewamy do niej 2/3 galaretki rozpuszczonej, ale jeszcze płynnej.
    Odstawiamy do całkowitego stężenia.
  • truskawki z galaretką 4. Pozostałą 1/3 część rozpuszczonej galaretki wlewamy do zagotowanych truskawek. Mieszamy.
  • ubijanie śmietany kremówki 5. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody lub mleka. Studzimy.
    Śmietankę kremówkę ubijamy z pozostałym 16 g cukrem waniliowym. Wlewamy żelatynę. Wlewamy likier. Lekko mieszamy.
  • bita śmietana z likierem Amaretto 6. Do śmietany wlewamy likier Amaretto. Mieszamy.
  • galaretka plus ubita śmietanka 7. Ubitą śmietankę wykładamy na zastygnięta galaretkę w formie babkowej.
    Wkładamy do lodówki, aby zastygło.
  • zastgnięta babka truskawkowa 8. Ostatnią warstwą jest galaretka z truskawkami. Wylewamy ją na bitą śmietankę.
    Schładzamy kilka godzin w lodówce.
  • babka truskawkowa wyjęta z formy 9. Przygotowujemy ozdobną paterę lub talerz, większą od formy babkowej.
    Do dużej miski wlewamy trochę gorącej wody. Najlepiej tę czynność robić nad zlewem.
    Zanurzamy formę babkową w misce z gorąca wodą na kilka sekund. Energicznie przewracamy do góry dnem, na przygotowany ozdobny talerz.
    Staramy się, aby nasza babka była na środku talerza.
  • babka truskawkowa 10. Ozdabiamy dowolnie, np bitą śmietaną.
    Smacznego :)
  • deser truskawkowy 11. Deser ten możemy przygotować także w pucharkach. Wygląda ładnie.

Porady

Truskawki można zastąpić innymi owocami w sezonie, np malinami, jagodami, borówką amerykańską. Na przyjęcie dla dzieci- nie dolewamy likieru. Jeśli deser robimy ze świeżych owoców- nie kroimy ich wówczas. Wybieramy te drobniejsze. Aby śmietanka kremówka dobrze się ubiła musi być zimna. Likier Amaretto możemy zastąpić koniakiem, winiakiem. Podany czas przygotowania jest bez oczekiwania, zastygania, chłodzenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Alkohol Likier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować