Truskawki w szampańskiej galaretce

5 (1 ocen)

Bardzo posmakowało mi połączenie truskawek z szampanem. Galaretkę możemy przygotować w kieliszkach na sylwestrowy wieczór , nowy rok, zabawę karnawałową lub zaskoczyć ukochana osobę w walentynki. Każda okazja będzie dobra :)

Składniki:

  •  Galaretka:
    • 400 ml wina musującego,
    • 100 ml gorącej wody,
    • 4 łyżeczki żelatyny,
    • 1-2 łyżeczki cukru ( ja dałam waniliowego),
     Masa:
    • 1 całe jajko,
    • ½ szklanki cukru ( może być puder lub waniliowy)
    • Ok. 70g masła,
    • 6-7 kostek białej czekolady,
     Oraz :
     Truskawami ( mogą być inne ulubione owoce),
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawki w szampańskiej galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretka:
    W 100 ml wody rozpuszczamy galaretkę, dodajemy cukier ( ja dałam waniliowy), według uznania w zależności czy chcemy bardziej czy mniej słodką, studzimy i łączymy z winem musującym, dokładnie mieszamy. Na dnie kieliszków dajemy truskawkę i zalewamy połową galaretki, odstawiamy do stężenia.
    Masa:
    Jajko ubijamy na parze z dodatkiem cukru, schładzamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy i dodajemy przestudzona czekoladę oraz ubite jajko, wszystko dokładnie mieszamy. Gdy galaretka nam stężeje kładziemy masę, odstawiamy do lodówki aby stężała. Następnie wylewamy resztę galaretki ( jeśli za bardzo nam stężała i nie da się wylać to możemy ja lekko podgrzać w kapeli wodnej lub przemieszać łyżką i dać jako kryształki). Smacznego!

Porady

Do deseru można wykorzystać mrożone truskawki lub inne ulubione owoce. Galaretkę możemy również przygotować dla dzieci z szampana bezalkoholowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować